ROZHOVOR: Vyrábí originální skleněné šperky a květiny

Velmi si vážíme našich čtenářů i Vás, kteří se s námi dělíte o své kreativní výtvory. Motivovali jste nás k tomu, abychom s některými z Vás udělali krátký rozhovor, a také abychom rozšířili povědomí o umění. Vezmeme Vás s námi na místa plná originality.

Nechte se vtáhnout do kreativního světa Veroniky, která se věnuje výrobě skleněných produktů již více než šest let. Vyrábí různé skleněné šperky (náušnice, přívěsky, čelenky) a skleněné dekorativní květiny, které zkrášlí každou vázu.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR:
Zdroj: Veronika Holá

Na začátek Vás poprosím, aby jste se nám představila.

Jmenuji se Veronika Holá a vyrábím skleněné šperky a dekorace. V podstatě od malička stále něco tvořím rukama, bez toho bych asi nemohla existovat.

Představíte nám své šperky?

Vyrábím náušnice, přívěsky, čelenky do vlasů, tvořím také skleněné květiny například do vázy.

ROZHOVOR:
Zdroj: Veronika Holá

Jak dlouho se věnujete výrobě skleněných šperků a jaké byly vaše začátky?

Výrobě se věnuji již přes šest let. Předtím jsem spolupracovala s kamarádkou Marcelou Růžičkovou (odkaz www.skleneny-sperk.cz ), která vyrábí mimo jiné krásná skleněná zvířátka, od ní jsem se naučila spoustu věcí. Také mám vystudovanou střední uměleckoprůmyslovou sklářskou školu v Železném Brodě. Takže okolo skla se už pohybuji celkem dlouho.

ROZHOVOR:
Zdroj: Veronika Holá

Čím se při tvorbě šperků inspirujete?

Bude to znít jako klišé, ale hlavně v přírodě. Květinami, které právě kvetou, případně samotným sklem a odstíny, které se dají kombinovat dohromady.

V čem si myslíte, že jsou vaše šperky jedinečné?

Pracuji podobně, jako s vinutými perlami s tím rozdílem, že výrobek se z drátku po vychladnutí nesundává, zůstane natavený ve sklovině. To mi umožňuje tvořit právě různé skleněné vazby květin.

ROZHOVOR:
Zdroj: Veronika Holá

Můžete nás seznámit s jejich výrobním procesem?

Skleněnou tyč nahřeji nad plynovým hořákem zhruba na 750 stupňů. Sklo začne být tvárné, asi jako tekutý med. Sklovinu poté navíjím, vytahuji, mačkám pinzetami… Výrobek poté nechám pomalu vychladnout. Pak přichází na řadu smotání komponentů do květin, nebo výroba šperků.

ROZHOVOR:
Zdroj: Veronika Holá

Jak dlouho vám trvá vytvořit jeden šperk a kolik času denně věnujete výrobě?

Jelikož jsem momentálně na rodičovské dovolené, nemohou výrobě věnovat tolik času, kolik bych chtěla. Často jsem ráda, když se každý den dostanu ke kahanu alespoň na půl hodinku. Vytvořit jeden výrobek pak může trvat několik minut, případně déle podle toho, z kolika dílků je složen.

ROZHOVOR:
Zdroj: Veronika Holá

Máte k výrobě určenou nějakou dílnu/speciální místnost?

Kahan a skleněné tyče mám v současnosti ve sklepě. Skleněné výrobky a další potřeby mám poté roztažené různě po domě, podle toho, co zrovna potřebuji vytvořit.

Máte do budoucna plány s rozšířením své tvorby?

Ráda bych se sklu určitě věnovala více, častěji jezdila na trhy a pořádala různé workshopy. Případně vyráběla i větší výrobky, například věnce.

ROZHOVOR:
Zdroj: Veronika Holá

Vytváříte také na zakázku, podle přání zákazníka?

Určitě a vždy mám radost, když se někdo ozve s originálním nápadem. Také mě moc těší, když moje komponenty zákazník použije dále pro svoji tvorbu, ať už to je šperk, nebo například paličkovaná krajka.

ROZHOVOR:
Zdroj: Veronika Holá

Kde lze vaše výrobky zakoupit?

Prodávám na fleru nebo také na www.skleneny-sperk.company.site.
Také mě můžete kontaktovat na mém facebooku Veri Holá.

Budu moc ráda za návštěvu. Občas také jezdím na trhy a jarmarky, hlavně ve středních Čechách.

Chtěla byste našim čtenářům něco vzkázat?

Děkuji za čas, který jste strávili u tohoto článku. Těší mě váš zájem o umělecké řemeslo.

ROZHOVOR:
Zdroj: Veronika Holá
ROZHOVOR:
Zdroj: Veronika Holá