Představujeme kakaový dort s krémem z kondenzovaného mléka a polevou. Tento jedinečný dezert nabízí kombinaci lahodné chuti kakaového dortu s jemností krému a sladkostí polevy. Jednoduchý, přesto lahodný dort, který potěší každého milovníka sladkostí.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Kakaový dort s krémem z kondenzovaného mléka a polevou
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 4 vaječné bílky + špetka soli + 20 g cukru
- 4 žloutky
- 160 g cukru
- 100 ml voda (pokojová teplota)
- 130 g hladká mouka
- 2-3 lžíce kakaa
- 1 lžička prášek do pečiva
Krém:
- 2 vejce
- 50 g cukru
- 3 lžíce škrobu
- 150 g kondenzované mléko
- 250 g mléka
- vanilka – podle chuti
- 200 g máslo (pokojová teplota)
Impregnace:
- slazené mléko – podle chuti
Poleva:
- 3 lžíce kakaa
- 3 lžíce cukru
- 3-4 lžíce zakysané smetany
- 3-4 kostky másla (pokojová teplota)
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do 2 misek oddeľte vaječné bílky a žloutky.
2. Do první misky s vaječnými bílky přidejte špetku soli – šlehejte mixérem a během šlehání postupně přisypávejte cukr – šlehejte do krásné nadýchané bílé pěny.
3. Do druhé mísy se žloutky postupně během šlehání také přisypávejte cukr – šlehejte mixérem a pak přilijte vodu a dále šlehejte. Nakonec přidejte prosátou mouku a prosáté kakao smíchané s práškem do pečiva. Šlehejte do hladké směsi a postupně vmíchejte vyšlehanou bílkovou pěnu – dobře promíchejte.
4. Výsledné těsto nalijte do kruhové formy vyložené pergamenem o rozměru 20 cm a pečte v předehřáté troubě 40 minut při 180 °C. Po upečení nechte chvíli vychladnout.
5. Krém: Do hrnce na sporáku rozklepněte vejce, přisypte cukr a vyšlehejte. Dále přidejte kukuřičný škrob, nalijte kondenzované mléko a mléko – dobře promíchejte a vařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Pak po uvaření směs dochuťte vanilkou a získanou směs přelijte do mísy a přikryjte fólií. Dejte stranou a nechte vychladnout.
6. Upečené a vychladlé těsto překlopte pomocí mřížky na druhou stranu a odstraňte pergamen.
7. Následně odkrojte vrchní část těsta, které nechte stranou. Těsto překrojte na polovinu a impregnujte slazeným mlékem.
8. Do vychladlého krému přidejte máslo a společně vyšlehejte do nadýchaného krému.
9. První díl těsta položte do obruče a naneste vyšlehaný krém, který rozetřete, uhlaďte a přikryjte druhým dílem těsta – uložte na 3-4 hodiny do lednice.
9. Poleva: Do menšího hrnce na sporáku nasypte kakao, cukr a přidejte zakysanou smetanu. Vařte na mírném ohni do středně jemné konzistence.
10. Získanou polevou přelijte celý dort, uhlaďte a vrch ozdobte zbylou polevou. Pokud chcete můžete uložit na pár minut do lednice.
11. Kakaový dort s krémem z kondenzovaného mléka podávejte s láskou, velkou chutí a elegancí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!