Jak oživit starou připálenou pánev: Jednoduchý domácí trik bez chemie

Máte doma připálenou pánev, která vypadá, že své nejlepší dny má dávno za sebou? Než ji vyhodíte, zkuste tento účinný a překvapivě jednoduchý domácí trik, kterým ji můžete vrátit zpět k životu. Nejlepší na tom je, že k jeho realizaci potřebujete jen pár běžně dostupných ingrediencí, které máte pravděpodobně již doma.

Zdroj: istock.com

Co potřebujete:

  • 1 sklenici sody bikarbony
  • 2 sklenice octa
  • Vařící vodu
  • Zubní pastu

Postup čištění:

1) Příprava: Začněte odmontováním rukojeti, pokud je to možné, abyste měli k čistícímu procesu lepší přístup.

2) Aplikace sody a octa: Pánev položte do většího hrnce nebo na jiný vhodný povrch, vydatně ji posypte sodou bikarbonou a zalijte octem. Nechte chvíli působit, aby směs začala pěnit.

3) Přidání vařící vody: Následně zalijte vše vařící vodou přímo z rychlovarné konvice.

4) Mechanické odstranění nečistot: Pomocí příborového nožíku odstraňte hrubší nečistoty, poté pro větší plochy použijte drátěnku.

5) Použití zubní pasty: Na pánev vymačkejte zubní pastu a pomocí drátěnky pokračujte v čištění.

6) Opláchnutí: Nakonec pánev opláchněte čistou vodou.

Zdroj: istock.com

Další tipy pro čištění kuchyně:

Tato metoda se dá úspěšně použít i na čištění hořáků plynového sporáku. Stačí hořáky odstranit, ponořit do horké vody se sodou bikarbonou, nechat působit a po splasknutí pěny dočistit hořáky zubní pastou nanášenou na brusné čistící rouno.

Proč tento trik funguje?

Soda bikarbona a ocet jsou známé svými čistícími vlastnostmi a v kombinaci vytvářejí reakci, která pomáhá rozpouštět připáleniny a mastnotu. Zubní pasta pak díky své abrazivní složce pomáhá odstranit zbývající nečistoty a zanechává povrch hladký a čistý.

Zdroj: istock.com

Přečtěte si také:

Závěr:

S tímto jednoduchým a ekologickým způsobem můžete svým starým a připáleným pánvím vdýchnout nový život. Už žádné vyhazování pánví jen proto, že vypadají, že už nejsou k použití. S trochou sody bikarbony, octa, vařící vody a zubní pasty můžete dosáhnout úžasných výsledků. Hodně štěstí!