Pokud i vy patříte mezi milovníky jablečných dezertů, máme pro vás recept na nadýchaný a měkoučký jablečný koláč, který se rozplývá na jazyku! Dnes si tento jablečný koláč společně připravíme a vrátíme se do dětství, kdy nám ho dělávala naše babička. Těsto je vzdušné a měkké, v kombinaci s jablečnou náplní je dokonalé jako z babiččiny kuchyně!
Nadýchaný a měkoučký jablečný koláč
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 2 velká vejce
- 9 lžic cukru
- špetka soli
- 9 lžic oleje
- 12 lžic hladké mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 9 lžic mléka
Plnění:
- 1 kg jablek – (přibližně 6 jablek)
- 4-5 lžic cukru
- 1 lžička skořice
Na zdobení a posypání:
- moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. Vymažte plech – formu o rozměry 24 cm/24 cm máslem a vysypte ho moukou -(nebo vyložte pečicím papírem).
2. Do misky si rozklepněte vejce, přisypejte cukr, přidejte špetku soli a vyšlehejte do lehké pěny, pak přilijte olej a míchejte, dokud se nespojí.
3. Následně smíchejte mouku s práškem do pečiva a střídavě s mlékem přidávejte k předchozí směsi. Těsto by mělo být po lžíci řídké, ale hustší než těsto na palačinky.
4. Na náplň oloupejte jablka a nakrájejte je na kostičky nebo plátky. Vařte s cukrem, dokud se šťáva nezredukuje, ale ne příliš vysuší. Když jsou hotová, přisypte trochu skořice a nechejte je vychladnout.
5. 1/2 těsta nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté v troubě 10-12 minut při 180 °C.
6. Po upečení těsto vyjměte z trouby, rozetřete na něho jablečnou směs a nakonec na směs co nejrovnoměrněji nalijte zbytek těsta.
7. Koláč pečte přibližně 2 hodiny. 35-40 minut.
8. Po upečení koláč posypejte moučkovým cukrem a podávejte ho s láskou a velkou chutí.
Přátelé přejeme vám dobrou sladkou jablečnou chuť!