Přineste krásné barvy na váš talíř s naším receptem na zapékaný květák s brokolicí a cherry rajčátky s lahodným dresinkem. Tento jednoduchý, ale vizuálně působivý pokrm nejen krásně vypadá, ale je také plný chutí a výživných látek. Ať už chystáte rodinnou večeři nebo hledáte inspiraci pro lehký oběd, tento zapékaný květák s brokolicí a cherry rajčátky je skvělou volbou, která obohatí váš jídelníček.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Zapékaný květák s brokolicí a cherry rajčátky s dresinkem
Co budeme potřebovat:
- 1 brokolice + vroucí voda + 1 lžíce soli + 2 lžíce mléka
- 400 g květák + vroucí voda + 1 lžíce soli + 2 lžíce mléka
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 česnek
- 2 barevné papriky
- 6-8 cherry rajčátka
Směs na polití:
- 4 vejce
- 1 lžička soli
- 5 lžic slunečnicový olej
- 130 g mouka
- 500 ml mléko
- čerstvá petrželka
- kopr
Ostatní:
- olivový olej – na smažení
- 150 g sýr
Omáčka-dresink:
- 2 lžíce bílý jogurt/zakysaná smetana
- 2 lžíce majonéza
- 1 stroužek česneku
- čerstvý kopr – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Do hrnce s vroucí osolenou vodou vložte růžičky brokolice a přilijte mléko. Vařte 2-3 minuty na mírném ohni. Po uvaření přendejte a rozložte do zapékací mísy.
2. Do jiného hrnce s vroucí osolenou vodou dejte růžičky květáku a přilijte mléko. Přiveďte k varu a vařte 4 minuty na mírném ohni. Po uvaření přendejte a rozložte do zapékací mísy na uvařenou brokolicí.
3. Do pánve s rozehřátým olivovým olejem vsypte nadrobno nakrájenou cibulí a smažte na mírném ohni 2-3 minuty dozlatova. Pak k ní přidejte nakrájenou mrkev a prolisovaný česnek. Společně vařte a po uvaření rozprostřete na uvaření květák v zapékací míse.
4. Následně na ingredience pěkně rozprostřete nakrájené barevné papriky na proužky. Jemně promíchejte a ještě naaranžujte půlky cherry rajčátek.
5. Směs na polití: Do mísy rozklepněte vejce, dochuťte solí a přilijte slunečnicový olej, vyšlehejte. Přidejte mouku, nalijte mléko a vsypte čerstvě nasekanou petrželku. Dobře promíchejte.
6. Výslednou směsí polijte ingredience v zapékací míse a posypte strouhaným sýrem – čím více sýra, tím lépe.
7. Pečte v předehřáté troubě 40 minut při 180 °C.
8. Omáčka-dresink: Do malé misky dejte bílý jogurt/zakysanou smetanu, přidejte majonézu, dochuťte prolisovaným česnekem a vsypte nadrobno nasekaný čerstvý kopr – dobře promíchejte.
9. Báječný zeleninový kastrol s lahodnou směsí a sýrem podávejte s připravenou omáčkou/dresinkem a hlavně s láskou a velkou chutí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!