Představujeme dort z jemného těsta, plněný bobulovým džemem a doplněný krémem z mascarpone. Tento jednoduchý, ale chutný dezert spojuje sladkost džemu s jemností mascarpone. Ideální pro jakoukoliv příležitost nebo jen tak pro potěšení.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Dort plněný bobulovým džemem a krémem z mascarpone
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 4 vejce + špetka soli
- 170 g cukru
- 150 ml mléko
- 220 g mouka
- 1 lžička prášek do pečiva
- 80 g rozpuštěné máslo
Bobulový džem:
- 300 g míchané bobule
- 60 g cukru
- 30 g kukuřičný škrob + 80 ml vody
Krém:
- 220 g mascarpone krém
- 100 g smetany 33% tuku
- 50 g cukru
Na zdobení a posypání:
- moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy rozklepněte vejce, přidejte špetku soli a cukr – vyšlehejte do krásné nadýchané pěny.
2. Následně přidejte první část prosáté mouky s práškem do pečiva – dobře promíchejte. Pak nalijte rozpuštěné máslo a nasypte druhou část prosáté mouky s práškem do pečiva – pořádně promíchejte a jemné těsto je hotové!
3. Výsledné těsto rozdělte na 2 stejné díly a nalijte do forem vyložených pergamenem o rozměru 20 cm.
4. Pečte v předehřáté troubě 20 minut při 180 °C dozlatova a po upečení nechte chvíli vychladnout.
5. Bobulový džem: Do hrnce nebo pánve nasypte míchané bobule a přisypte cukr – vařte na mírném ohni a přilijte smíchaný kukuřičný škrob s vodou. Pokračujte ve vaření cca 3 minuty na mírném ohni do středně hustého džemu, který po uvaření přendejte do misky a přikryjte fólií – nechte vychladnout.
6. Upečené těsta vyndejte z forem a první díl těsta položte na velký talíř, naneste a pěkně rozetřete uvařený bobulový džem. Nechte chvíli stranou.
7. Krém: Do misky dejte mascarpone krém, přilijte smetanu a nasypte moučkový cukr. Šlehejte do krásného bílého nadýchaného krému, který přendejte do zdobícího sáčku s tryskou.
8. Výsledný krém pomocí zdobícího sáčku s tryskou naneste na uvařený bobulový džem ve tvaru hustých vlnek, pak naaranžujte zbytek uvařeného džemu a přikryjte druhým dílem upečeného těsta.
9. Na závěr posypte moučkovým cukrem a famózní dort z jemného těsta plněný bobulovým džemem a osvěžujícím krémem z mascarpone podávejte s láskou, velkou chutí a elegancí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!