Velikonoční linecké cukroví dle babiččina receptu

Vyzkoušejte tradiční velikonoční linecké cukroví dle babiččina osvědčeného receptu a přenesete tak kus tradice a nezapomenutelných chutí na svůj sváteční stůl. Důležitým krokem pro dosažení dokonalé textury a krásně ostrých motivů je nechat těsto odpočinout přes noc a vyválet ho mezi dvěma pečícími papíry. Tento staročeský recept je jednoduchý, ale výsledek stojí za to!

Zdroj: Zuzana Ježková

Co budeme potřebovat:

  • Hladká pšeničná mouka: 300 g
  • Máslo (nakrájené na kostky): 200 g
  • Moučkový cukr: 100 g
  • Žloutky: 2 ks
  • Citrónová kůra: z 1 citrónu

Postup:

1) Příprava těsta: Ve velké míse smíchejte mouku a moučkový cukr. Přidejte kostky másla, žloutky a nastrouhanou citrónovou kůru. Rukama nebo mixérem těsto zpracujte do hladka.

2) Odpočinek těsta: Vypracované těsto zabalte do potravinové folie a nechte odpočinout v chladničce přes noc. Tímto krokem získá těsto správnou konzistenci a bude se s ním lépe pracovat.

3) Vyválení a chlazení: Další den těsto vyjměte z chladničky a vyválejte mezi dvěma pečícími papíry na požadovanou tloušťku. Těsto následně vložte společně s papíry na 15 minut do lednice.

4) Vykrajování: Po vyjmutí z lednice rychle těsto vykrajujte pomocí formiček na linecké cukroví. Vykrojené kousky pečlivě přeneste na plech vyložený pečícím papírem.

5) Pečení: Pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 8-10 minut, nebo dokud cukroví nezíská jemně zlatavou barvu.

6) Dokončení: Nechte cukroví vychladnout a podle chuti spojte dvě a dvě kousky marmeládou nebo čokoládovou polevou.

https://primainspirace.cz/2024/03/08/livance-ze-2-jablek/

Závěr

Tento recept na velikonoční linecké cukroví je důkazem, že tradiční recepty jsou často nejlepší. Díky pečlivé přípravě a dodržení všech kroků si vychutnáte krásně tenoučké a precizně vykrojené cukroví, které oslaví každou velikonoční tabuli. Užijte si radost z pečení a sdílení těchto malých uměleckých děl s rodinou a přáteli!