Představujeme vám ořechovo-karamelový koláč s krémovým tvarohem, dokonalou sladkost pro každou příležitost. Jeho bohatá chuť ořechů v kombinaci s karamelovou sladkostí a jemným tvarohem vás okamžitě zaujme. Tento koláč je skvělou volbou pro oslavu nebo jako speciální doplněk k vaší oblíbené kávě. Dopřejte si kousek luxusu s tímto jednoduchým, ale výjimečným dezertem.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Ořechovo-karamelový koláč s krémovým tvarohem
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 3 vejce
- 100 g cukru (1/2 šálky)
- špetka soli
- 150 ml teplé mléko
- 130 ml rostlinný olej
- 200 g mouky
- 1 lžička prášek do pečiva
- 90 g vlašské ořechy
Karamel:
- 300 g cukru (1,5 hrnku)
- 100 ml vody
- 200 ml smetany 33% tuku
- 80 g másla (4 lžíce)
Krém:
- 450 g smetanový tvaroh
- 300 ml smetany 33% tuku
- 1/2 připravený karamel
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy rozklepněte vejce, přisypte cukr a přidejte špetku soli – vyšlehejte do bílé pěny, do které současně nalijte teplé mléko a rostlinný olej. Dále šlehejte do jemné pěny a nasypte prosátou mouku s práškem do pečiva. Šlehejte a na závěr vmíchejte jemně pomleté vlašské ořechy – pořádně promíchejte a jemné nadýchané ořechové těsto je hotové!
2. Následně těsto nalijte, rozetřete a uhlaďte na plech vyložený pergamenem o rozměru 32 x 37 cm.
3. Pečte v předehřáté troubě 40 minut při 180 °C.
4. Karamel: Do hrnce nasypte cukr a přilijte vodu – promíchejte a vařte na mírném ohni, dokud nebude bublat a potom během míchání postupně přilévajte smetanu – dobře promíchejte. Nakonec do uvařeného karamelu přidejte máslo – pořádně promíchejte do hladké konzistence.
5. Uvařený karamel přelijte do misky a přikryjte folií – nechejte vychladnout.
6. Z upečeného těsto odstraňte pergamen a pomocí formy o rozměru 18 x 28 cm vytvarujte 2 poloviny těsta, kde jednou 1/2 položte do formy a zbylé těsto (okraje) vložte do mixéru – jemně pomelte.
7. Krém: Do velké mísy dejte smetanový tvaroh a přilijte smetanu – šlehejte do nadýchané tvarohovo-smetanové pěny, do které pak přidejte 1/2 připraveného karamelu. Pořádně vyšlehejte a získaný krém přendejte do zdobícího sáčku.
8. Pomocí zdobícího sáčku naneste krém, který pěkně rozetřete a uhlaďte na těsto ve formě a přikryjte druhým dílem těsta. Znovu naneste krém, který pěkně rozetřete a uhlaďte a posypejte pomletým těstem – uložte na 4 hodiny do lednice.
9. Na závěr ozdobte druhou 1/2 připraveného karamelu a podávejte ho s láskou, velkou chutí a grácií.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!