Jemný tvarohový koláč z ovesných vloček s jablečným pyré a mascarpone

Přinášíme vám recept na jemný tvarohový koláč z ovesných vloček, který se dokonale snoubí s lahodným jablečným pyré a krémovým mascarpone. Tento koláč je ideální volba pro ty, kdo hledají zdravější variantu sladkého pečení, aniž by museli dělat kompromisy v chuti.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Tvarohový koláč z ovesných vloček s jablečným pyré a mascarpone
Zdroj: W KUCHNI U EWY W TURYNIE

Tvarohový koláč z ovesných vloček s jablečným pyré a mascarpone

Co budeme potřebovat:

Základ:

  • 250 g ovesné vločky
  • 90 g rozpuštěné maślo

Jablečné pyré:

  • 800 – 1000 g jablečné pyré
  • 1/2 lžičky skořice
  • 3 lžíce cukru

Tvarohový krém:

  • 2 vejce + 5 žloutků
  • 120 g cukr
  • 900 g – 1000 g tučný nebo polotučný tvaroh
  • 500 g mascarpone
  • 1 pudink bez cukru (40 g) nebo bramborový škrob

Pusinky:

  • 5 vaječné bílky pokojové teploty + špetka soli
  • 160 g moučkový cukr

Na zdobení:

  • moučkový cukr + skořice

Jak budeme postupovat:

1. Základ: Do mixéru dejte ovesné sušenky a přilijte rozpuštěné máslo – rozmixujte na písek, který potom rozložte do formy na plech vyložený pergamenem o rozměru 20 x 27 cm – pěkně uhlaďte lžící a pečte v předehřáté troubě 15 minut při 180 °C.

Jemný tvarohový koláč z ovesných vloček s jablečným pyré a mascarpone
Zdroj: W KUCHNI U EWY W TURYNIE
Vyzkoušejte tento lahodný tvarohový koláč s jablky a pusinky
Zdroj: W KUCHNI U EWY W TURYNIE

2. Jablečné pyré: Do misky dejte jablečné pyré, které dochuťte skořicí a cukrem – dobře promíchejte.

3. Tvarohový krém: Do velké mísy rozklepněte vejce, přidejte žloutky a přisypte cukr – vyšlehejte, poté přidejte tučný tvaroh, mascarpone a přimíchejte pudink bez cukru nebo bramborový škrob. Pořádně vyšlehejte do tvarohového hladkého krému, který hned naneste na základ, pěkně rozetřete a uhlaďte.

Vyzkoušejte tento lahodný tvarohový koláč s jablky a pusinky
Zdroj: W KUCHNI U EWY W TURYNIE
Vyzkoušejte tento lahodný tvarohový koláč s jablky a pusinky
Zdroj: W KUCHNI U EWY W TURYNIE

4. Následně naneste kopečky ochuceného jablečného pyré, které potom rozetřete.

Jemný tvarohový koláč z ovesných vloček s jablečným pyré a mascarpone
Zdroj: W KUCHNI U EWY W TURYNIE

5. Pečte v předehřáté troubě 50 minut při 160 °C a během pečení neotvírejte troubu.

6. Pusinky: Do jiné mísy nalijte vaječné bílky (pokojové teploty) – vyšlehejte do pěny a postupně během šlehání přisypávejte moučkový cukr – šlehejte do krásné tuhé bílé pěny. Pusinky budou tuhé, krásně bílé a lesklé.

Jemný tvarohový koláč z ovesných vloček s jablečným pyré a mascarpone
Zdroj: W KUCHNI U EWY W TURYNIE

7. Po upečení vyndejte koláč z trouby a hladce naneste a rozetřete pusinky.

8. Pečte V troubě při 140 °C, podle potřeby. Pokud by pusinky během pečení příliš zhnědly, přikryjte koláč pergamenem.

9. Po upečení koláč vyndejte z formy a nechte vychladnout – uložte do lednice.

10. Na závěr ho ozdobte-posypejte moučkovým cukrem smíchaným se skořicí a podávejte ho s láskou a radostí.

Jemný tvarohový koláč z ovesných vloček s jablečným pyré a mascarpone
Zdroj: W KUCHNI U EWY W TURYNIE
Jemný tvarohový koláč z ovesných vloček s jablečným pyré a mascarpone
Zdroj: W KUCHNI U EWY W TURYNIE

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!

VIDEO NÁVOD: