Oblíbený trik, který zachrání i ty nejšpinavější kuchyňské utěrky

V kuchyni se utěrky nevyhnou mastnotě, skvrnám od potravin nebo jiným typům nečistot. I přes pravidelné praní se může stát, že zůstanou šedivé a bez života. Naštěstí existuje jednoduchý, ale účinný způsob, jak jim vrátit původní barvu a čistotu pomocí běžně dostupných ingrediencí. Tento tip, který byl oblíbený již u našich babiček, využívá kombinaci soli, sody bikarbony a pracího mýdla.

Zdroj: istock.com

Krok za krokem k obnovené čistotě

Potřebujete:

  • 1 polévkovou lžíci (PL) soli
  • 3 polévkové lžíce (PL) sody bikarbony
  • 1 polévkovou lžíci (PL) pracího mýdla

Postup:

  1. Příprava roztoku: Do většího hrnce napustíte vodu, přidáte sody bikarbony, soli a nastrouhaného pracího mýdla. Důkladně promíchejte.
  2. Vaření utěrek: Utěrky vložte do hrnce a začněte vařit. Během procesu utěrky několikrát promíchejte. Voda ztmavne, což je znakem toho, že špína se rozpouští.
  3. Proplachování: Po uvaření nechte vodu vychladnout a utěrky propláchněte v rukou nebo je vložte do pračky pro další oplachování.

Tajemství úspěchu

Tento proces není jen o odstranění viditelných skvrn. Soda bikarbona a sůl společně působí jako změkčovadla, která rozpouštějí i ty nejtvrdší nečistoty, zatímco prací mýdlo zajišťuje odstranění mastnoty. Díky tomuto postupu nejenže získáte čisté utěrky bez skvrn, ale jejich barvy budou opět živější.

Další tip pro dokonalou čistotu

Pokud máte doma utěrky, které jsou obzvláště zašpiněné, můžete vyzkoušet další trik s překvapivou ingrediencí – kuchyňským olejem. Ano, slyšíte dobře. Olej má schopnost navázat na sebe uvolněné nečistoty a učinit utěrky opět bílými a čistými.

Zdroj: istock.com

Domácí prací prostředek:

  • 1 hrnek prášku na praní
  • 2 lžíce sody bikarbony
  • 2 lžíce oleje

Postup vytvoření a použití:

  1. Ve větším hrnci s horkou vodou rozpusťte všechny ingredience.
  2. Utěrky nechte v roztoku namočené, dokud voda nevychladne.
  3. Následně utěrky vyperte v pračce při teplotě 60 stupňů.

Smíchejte ocet a lžíci obyčejného Solamylu: Čistič, který funguje lépe než chemie z obchodu

Závěr

Zachování čistoty a svěžesti kuchyňských utěrek nemusí být složité ani drahé. S pomocí několika domácích ingrediencí můžete snadno obnovit jejich původní vzhled a funkčnost.