Představujeme vám recept na neuvěřitelně jemný péřový koláč z bílého jogurtu, který je tak lehký a nadýchaný, že se doslova rozpadá na jazyku. Tento koláč je připraven bez mouky, což mu dodává jedinečnou konzistenci a dělá z něj perfektní volbu pro ty, kdo hledají lehčí variantu tradičních dezertů.
Co budeme potřebovat:
- 4 vejce
- 70 g krupicového cukru
- 350 g řeckého jogurtu bez cukru
- 40 g kukuřičného škrobu
- 1/2 balení prášku do pečiva
- Citronová kůra
- 1 lžička vanilkové esence
- Forma o průměru 21 cm
Jak budeme postupovat:
1) Příprava surovin: Vejce si rozdělíme na bílky a žloutky.
2) Vyšlehání žloutků: Ke žloutkům přidáme cukr a vyšleháme do pěny.
3) Přidání jogurtu a aromat: Do žloutkové směsi vmícháme řecký jogurt, citronovou kůru a vanilkovou esenci. Směs prošleháme do hladka.
4) Zahuštění směsi: Do směsi přidáme kukuřičný škrob smíchaný s práškem do pečiva a opět prošleháme, aby byla směs jednotná.
5) Vyšlehání bílků: Bílky vyšleháme na tuhý sníh a postupně je ručně vmícháme do žloutkové směsi, abychom zachovali nadýchanou konzistenci těsta.
6) Pečení: Těsto vlijeme do formy vystlané pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů po dobu 30 minut.
7) Dokončení a podávání: Hotový koláč necháme vychladnout a můžeme podávat.
Závěr
Tento péřový koláč z bílého jogurtu je důkazem, že i bez použití mouky lze vytvořit úžasně chutný a jemný dezert. Jeho lehká a vzdušná textura společně s jemnými aromaty citronu a vanilky přináší nezapomenutelný gastronomický zážitek. Užijte si každé sousto tohoto výjimečného koláče.