Přinášíme vám recept na lahodný šlehačkový dort s ovocem a piškoty, který rozveselí vaše chuťové buňky. Tento dezert spojuje krémovou šlehačku s osvěžujícím ovocem a křupavými piškoty. Je to ideální pochoutka pro všechny milovníky sladkostí. Pojďme se ponořit do světa výjimečných chuťových zážitků!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Šlehačkový dort s ovocem a piškoty
Co budeme potřebovat:
- 400 g piškotů
- 125 g cukru
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 12 g želatiny
- 175 ml studeného mléka
- 2 vejce
- 350 ml smetany na šlehání
- 200 g slazené šlehačky
- Kůra z jednoho citronu
- 1/2 lžičky citronové šťávy
- 300 g čerstvých jahod
- 2 kiwi
- 2-3 plátky ananasu z konzervy
- Špetka soli
Jak budeme postupovat:
1. Sirup připravte z 200 ml ananasové šťávy z konzervy, 100 ml vody, 50 g cukru a sáčku vanilkového cukru. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
2. Do misky dejte 12 g želatiny, kterou 15 minut hydratujte 175 ml studeného mléka.
3. Do misky rozklepněte 2 vejce, přidejte špetku soli a 75 g cukru. Míchejte, dokud zbělají. Poté vlijte do mísy s hydratovanou želatinou. Misku postavte nad parní lázeň a pravidelně míchejte, dokud nezhoustne.
4. Vypněte, přidejte sáček vanilkového cukru a promíchejte. Za stálého míchání nechte vychladnout na pokojovou teplotu, aby na povrchu neztuhla.
5. Do vychlazené mísy (z lednice/mrazáku) dejte 350 ml tekuté smetany ke šlehání z lednice.
6. Mixujte na vysoké otáčky, dokud nezhoustne.
7. Přidejte studený vanilkový krém, nastrouhanou kůru z 1 citronu, 1/2 lžičky citronové šťávy.
8. Mixujte do hladka. Rozdělte krém na 3 stejné díly.
9. Piškoty ponořte do sirupu jednu po druhé, aniž byste je nechali příliš nasáknout. Pokud chcete, aby byl dort méně měkký, ponořte piškoty z jedné strany maximálně na 1 sekundu.
10. Použijte okraj dortové formy o průměru asi 21 cm. Na okraje umístěte piškoty. Na dno pak položíme vrstvu piškot.
11. Přidáme první část krému. Vyrovnejte a přidejte malé kousky jahod, kiwi a ananasu.
12. Přidejte další vrstvu krému. Urovnejte a přidejte malé kousky jahod, kiwi a ananasu.
13. Přidejte poslední část krému a zarovnejte.
14. Přidejte 200 g ušlehané a slazené smetany. Vyrovnejte. Dejte do chladničky na nejméně 3 hodiny.
15. Vyjměte z chladničky, vyjměte prstenec z podnosu a ozdobte ovocem: 6-7 jahodami, kiwi a plátkem ananasu.
16. Okraj dortu převažte metrovou stuhou.
17. Dejte do chladničky alespoň na 30 minut.
Hotovo! Dobrou chuť!