Gratinované brambory se smetanou a sýrem jsou jednou z těch výtečných příloh, které se hodí k mnoha pokrmům a okouzlí svou lahodnou chutí. Připravit je není vůbec složité a jejich nádherně krémová konzistence spolu s rozpáleným sýrem na povrchu vás okamžitě dostane. Připravte se na skvělou chuťovou lahůdku!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Gratinované brambory se smetanou a sýrem
Co budeme potřebovat:
- 1 kg brambor
- 300 g čerstvé smetany
- 200 g nastrouhaného sýra
- 30 g parmazánu
- Máslo na vymazání pekáčku
- Sůl a pepř
Jak budeme postupovat:
1. Vložte 1 kg celých brambor do hrnce včetně slupky.
2. Vařte na středním ohni 15-20 minut, dokud brambory nejsou měkké a dají se snadno propíchnout vidličkou.
3. Po uvaření brambory sceďte a nechte je zcela vychladnout na pokojovou teplotu.
4. Oloupejte brambory a nakrájejte je na plátky o tloušťce přibližně 1 cm.
5. Namasťte máslem pekáček po celém povrchu.
6. Vytvořte rovnoměrnou vrstvu brambor z poloviny množství uvařených brambor.
7. Rovnoměrně na ně rozetřete 150 g čerstvé smetany.
8. Osolte a opepřete podle chuti.
9. Posypte 100 g nastrouhaného sýra.
10. Vytvořte druhou vrstvu brambor.
11. Na brambory znovu rozetřete 150 g čerstvé smetany.
12. Osolte a opepřete.
13. Na smetanu nasypte 30 g parmazánu.
14. Nakonec nasypte 100 g nastrouhaného sýra.
15. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
16. Pekáček s bramborovým gratinem vložte do trouby na 20-30 minut při 180 stupních Celsia a máte hotovo!
Dobrou chuť!