Náš kakaový dort s lahodným karamelem je pro všechny milovníky čokolády a sladkých dobrot. Tato lahodná kombinace křehkého kakaového těsta a bohatého karamelového polevy vám přinese nezapomenutelný zážitek. Připojte se k nám!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Kakaový dort s lahodným karamelem
Co budeme potřebovat:
Ingredience pro krém s karamelovým cukrem:
- 800 ml mléka
- 6 vajec
- 130 g cukru
- vanilková esence
Ingredience pro karamel:
- 200 g cukru
- 40 ml vody
- 20 ml citronové šťávy
Ingredience pro těsto:
- 2 vajíčka
- 100 g cukru
- 150 g mouky
- 80 ml mléka
- 80 ml rostlinného oleje
- 25 g kakaa
- 7 g prášku do pečiva
- vanilková esence
Jak budeme postupovat:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a připravte plech o rozměrech 30 x 20 cm.
2. V hrnci smíchejte 200 g cukru, 40 ml vody a 20 ml citronové šťávy a zahřejte na středním ohni. Neustále míchejte, dokud nevznikne karamel, což by mělo trvat přibližně 5 minut.
5. Nalijte hotový karamel na připravený plech a rozetřete ho po celém povrchu plechu včetně stěn.
6. Nechte karamel úplně vychladnout.
7. Až karamel ztuhne, umístěte plech do většího pekáče a do většího pekáče přidejte 1 litr studené vody.
8. V misce smíchejte 6 vajec s 130 g cukru a vanilkovou esencí. Míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
9. Přidejte 800 ml mléka a znovu promíchejte, dokud nedosáhnete homogenní směsi.
10. Nalijte směs na vychladlý karamel v plechu.
11. V další misce smíchejte 2 vajíčka s 100 g cukru. Znovu míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
12. Přidejte 80 ml mléka, 80 ml rostlinného oleje, 150 g mouky, 25 g kakaa, 7 g prášku do pečiva a vanilkovou esenci. Míchejte, dokud nedosáhnete homogenní směsi.
13. Těsto nalijte na směs s karamelovým cukrem v plechu. Rozetřete těsto tak, aby bylo rovnoměrně rozloženo.
14. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
15. Plech vložte do předehřáté trouby a pečte při 180 stupních Celsia po dobu 60 minut.
16. Až je dort hotový, vyndejte plech z trouby a nechte ho úplně vychladnout při pokojové teplotě.
17. Poté dort dejte do lednice na 2-3 hodiny, než ho budete podávat.
18. Před servírováním okraje dortu opatrně odlepte nožem a dort překlopte na servírovací talíř.
19. Nakrájejte na požadované kousky a podávejte.
Hotovo! Dobrou chuť!