Představujeme vám lákavý recept na neodolatelný čokoládový koláč s bohatým čokoládovým krémem obohacený o smetanovou polevu z bílé čokolády, která je zdobená strouhanou mléčnou čokoládou. Je to úžasný koláč pro každou příležitost, ať už chcete pohostit rodinu či přátele, nebo si jen dopřát sladkou delikatesu. Se šálkem skvělé kávy si budete připadat jako na obláčku.
Delikátní čokoládový koláč
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
Těsto:
- 4 vejce
- špetka soli
- 150 g cukru – (3/4 hrnku)
- 30 g rostlinný olej – (2 lžíce)
- 80 g hladké mouky + 30 g kakaový prášek + 1 lžička prášek do pečiva
- 60 g vroucí vody – (4 lžíce)
Čokoládový krém:
- 2 vejce
- 50 g cukru – (1/4 šálky)
- 25 g kukuřičný škrob – ( 2,5 lžíce)
- 250 ml mléka – (1 šálek)
- 100 g mléčná čokolády
Smetanová poleva z bílé čokolády:
- 300 g smetany 33 % tuku
- 150 g bíle čokolády + 100 g smetany 33 % tuku – (1/2 šálky)
- 6 g želatiny – (2 lžičky) + 40 ml vody – (3 lžíce)
Na zdobení:
- 100 g strouhaná čokoláda
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy jsi rozklepněte vejce, přidejte špetku soli a přisypejte cukr – vyšlehejte a během šlehání přilévejte olej, dále nasypejte prosátou mouku s kakaovým práškem a práškem do pečiva – dobře promíchejte a nakonec přilijte vodu – pořádně promíchejte.
2. Následně těsto nalijte do obruče/plechu vyložené pergamenem o rozměre 18 x 28 cm, pěkně ho rozetřete a uhlaďte.
3. Pečte v předehřáté troubě 30 minut při 180 °C a po upečení odstraňte obruč a těsto překrojte na polovinu.
4. Čokoládový krém: Do mísy jsi rozklepněte vejce, přisypejte cukr a kukuřičný škrob – vyšlehejte a poté směs přelijte do hrnce na sporáku – vařte na mírném ohni do jemné konzistence a nakonec vsypejte kousky mléčné čokolády – dobře promíchejte.
5. Po uvaření krém nalijte na první 1/2 upečeného těsta v obruči, pěkně ho rozetřete a přikryjte druhou 1/2 těsta.
6. Smetanová poleva z bílé čokolády: Do velké mísy jsi nalijte smetanu 33 % tuku – vyšlehejte do krásné bílé pěny, pak do malé misky jsi dejte kousky bílé čokolády a zalijte 100 ml smetnou 33 % tuku – dobře promíchejte, poté vlijte do vyšlehané smetany a přimíchejte rozpuštěnou želatinu smíchanou s vodou – pořádně promíchejte a polevu nalijte na upečeně těsto – dobře protřepejte a uložte do lednice na 4 hodiny.
7. Vynikající čokoládový koláč na závěr ozdobte nastrouhanou mléčnou čokoládou a podávejte ho s láskou, velkou chutí a grácií.
Přátelé přejeme Vám dobrou chuť!