Rozmazlete sebe a své blízké s těmito mini dortíky s ovocem a vanilkovým krémem, které jsou dokonalým spojením lahodné chuti a elegantního vzhledu. Tyto maličké sladké poklady, plněné bohatým vanilkovým krémem a ozdobené čerstvým ovocem, jsou ideální pro speciální příležitosti nebo jako jemný dezert po rodinném obědě. Vychutnejte si kombinaci jemného těsta, krémové náplně a osvěžujícího ovoce.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Mini dortíky s ovocem a vanilkovým krémem
Co budeme potřebovat:
Suroviny na těsto:
- Mouka 250 g
- Studené máslo 125 g
- Žloutek 1 ks
- Studená voda 40 ml
- Moučkový cukr 30 g
- Formy na mini dortíky 10-11 cm 6 ks
Suroviny na krém:
- Žloutky 2 ks
- Mléko 500 ml
- Cukr 200 g
- Kukuřičný škrob 60 g
- Vanilková esence 1 lžička
Suroviny na ozdobu:
- Želatina 2-3 listy
- Čerstvé kiwi
- Konzervovaný ananas
- Čerstvé jahody
- Bezpeckové hrozny
- Čerstvé maliny
- Černé rybíz
Jak budeme postupovat:
1. Na těsto smíchejte v míse 250 g mouky s 30 g moučkového cukru.
2. Přidejte studené máslo z lednice nakrájené na kostičky. Rychle promíchejte rukama, dokud nezískáte drobivou směs. Nepřehánějte to s mícháním, aby se máslo nerozpustilo.
3. Přidejte žloutek a 40 ml studené vody. Promíchejte a zpracujte těsto, dokud nezískáte hladké a nelepivé těsto. Ani tady nepřehánějte s mícháním.
4. Z těsta vytvořte kouli, zabalte ji do potravinové fólie a dejte na hodinu do lednice.
5. Na krém smíchejte v míse 200 g cukru s 60 g kukuřičného škrobu.
6. Přidejte 2 žloutky a 500 ml mléka. Míchejte, dokud nezískáte homogenní směs.
7. Směs dejte do hrnce na mírný oheň a neustále míchejte. Jakmile se zahustí a stane se krémová, odstavte z ohně.
8. Přidejte vanilkovou esenci a promíchejte. Krém dejte do mísy a přikryjte potravinovou fólií.
9. Nechte vychladnout a pak dejte do lednice na minimálně 2-3 hodiny. Ideálně připravte vanilkový krém den předem.
10. Vyndejte těsto z lednice. Na pracovní ploše posypané moukou rozválejte těsto na tloušťku 2-3 mm.
11. Pomocí misky o průměru 13-14 cm vykrojte 6 kruhů z těsta.
12. Kruhy vložte do forem na mini dortíky o průměru 10-11 cm. Jemně těsto přitlačte k okrajům forem.
13. Propíchejte dno vidličkou.
14. Formy dejte na plech a naplňte je fazolemi nebo cizrnou.
15. Pečte 15 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů. Vyjměte fazole a pečte dalších 5-6 minut na 180 stupňů. Až budou krásně zlaté, vyndejte je z trouby a nechte vychladnout.
16. Vyjměte těsto z forem a nechte úplně vychladnout.
17. Vyndejte z lednice vanilkový krém a míchejte ho několik sekund, dokud není hladký a krémový.
18. Naplňte každý korpus vanilkovým krémem.
19. Ozdobte dortíky plátky ovoce podle preferencí.
20. Připravte trochu želatiny podle návodu na obalu. Nechte želatinu vychladnout na pokojovou teplotu. Každý mni dortík potřete štětcem.
21. Dejte mini dortíky do lednice. Podávejte vychlazené.
Hotovo!
Mini dortík s hrozny, černým rybízem a malinami
Mini dortík s jahodami a černým rybízem
Mini dortík s černým rybízem, ananasem a malinami
Mini dortík s malinami a kiwi