Prozkoumejte chutě Středomoří s naším receptem na musaku s vepřovým masem, smetanovou omáčkou a sýrem – pravou lahůdkou pro každého gurmána. Tato verze tradičního řeckého jídla kombinuje šťavnaté vepřové maso a bohatou smetanovou omáčku, které jsou dokonale doplněny vrstvou rozpuštěného sýra. Ideální jako hlavní chod pro rodinné večeře nebo jako zvláštní pochoutka pro hosty, tato musaka je garantovaným hitem.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.![Musaka s vepřovým masem a smetanovou omáčkou posypaná sýrem - lahůdka!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/01/615-Musaca-cu-carne-de-porc-ro-yt.00_02_54_05.Still023-1024x576-1.jpg)
Musaka s vepřovým masem a smetanovou omáčkou posypaná sýrem
Co budeme potřebovat:- Brambory 5-6 ks
- Mleté vepřové maso 1 kg
- Cibule 1 ks
- Česnek 4-5 stroužků
- Rajčata 2 ks
- Čerstvá petržel
- Vejce 1 ks
- Tekutá smetana 200 ml
- Sýrový krém 75 g
- Strouhaný sýr 200 g
- Sůl
- Pepř
- Sladká paprika
Jak budeme postupovat:
1. Omyjte a očistěte 5-6 brambor, přibližně 1 kg. Brambory nakrájejte na kostičky, dejte do hrnce a přikryjte vodou. Přidejte lžičku soli. Vařte brambory 15 minut.
![Musaka s vepřovým masem a smetanovou omáčkou posypaná sýrem - lahůdka!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/01/615-Musaca-cu-carne-de-porc-ro-yt.00_00_32_16.Still002-600x338-1.jpg)
2. Na pánvi na troše oleje osmažte nadrobno nakrájenou cibuli. Smažte ji 3-4 minuty.
3. Přidejte 4-5 nadrobno nakrájených stroužků česneku. Smažte další 2 minuty.
![Musaka s vepřovým masem a smetanovou omáčkou posypaná sýrem - lahůdka!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/01/615-Musaca-cu-carne-de-porc-ro-yt.00_00_54_11.Still006-600x338-1.jpg)
4. Přidejte 1 kg mletého vepřového masa. Vařte 30-40 minut nebo dokud nevyprchá veškerá voda. Pravidelně míchejte.
![Musaka s vepřovým masem a smetanovou omáčkou posypaná sýrem - lahůdka!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/01/615-Musaca-cu-carne-de-porc-ro-yt.00_01_03_16.Still007-600x338-1.jpg)
![Musaka s vepřovým masem a smetanovou omáčkou posypaná sýrem - lahůdka!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/01/615-Musaca-cu-carne-de-porc-ro-yt.00_01_09_19.Still008-600x338-1.jpg)
5. Přidejte 2 na kostičky nakrájená rajčata. Míchejte.
![Musaka s vepřovým masem a smetanovou omáčkou posypaná sýrem - lahůdka!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/01/615-Musaca-cu-carne-de-porc-ro-yt.00_01_19_14.Still010-600x338-1.jpg)
6. Přidejte sůl, pepř a sladkou papriku podle chuti. Míchejte, dokud se koření rovnoměrně nerozmíchá. Vařte dalších 10 minut.
7. Přidejte nadrobno nakrájenou čerstvou petržel a promíchejte.
![Musaka s vepřovým masem a smetanovou omáčkou posypaná sýrem - lahůdka!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/01/615-Musaca-cu-carne-de-porc-ro-yt.00_01_34_13.Still012-600x338-1.jpg)
8. Pak přidejte vařené brambory. Vše promíchejte, vypněte plamen a odložte stranou k pozdějšímu použití.
![Musaka s vepřovým masem a smetanovou omáčkou posypaná sýrem - lahůdka!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/01/615-Musaca-cu-carne-de-porc-ro-yt.00_01_44_13.Still014-600x338-1.jpg)
![Musaka s vepřovým masem a smetanovou omáčkou posypaná sýrem - lahůdka!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/01/615-Musaca-cu-carne-de-porc-ro-yt.00_01_49_01.Still015-600x338-1.jpg)
9. Do misky dejte 200 ml tekuté smetany, 1 vejce a 75 g sýrového krému. Dobře promíchejte metličkou, dokud se směs nehomogenizuje.
![Musaka s vepřovým masem a smetanovou omáčkou posypaná sýrem - lahůdka!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/01/615-Musaca-cu-carne-de-porc-ro-yt.00_02_12_14.Still017-600x338-1.jpg)
10. Předem připravenou směs masa s brambory vložte do pekáče (velikost 20×30 cm). Rovnoměrně rozložte směs po celém povrchu pekáče.
![Musaka s vepřovým masem a smetanovou omáčkou posypaná sýrem - lahůdka!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/01/615-Musaca-cu-carne-de-porc-ro-yt.00_02_00_01.Still016-600x338-1.jpg)
11. Navrch nalijte směs smetany s vejcem.
![Musaka s vepřovým masem a smetanovou omáčkou posypaná sýrem - lahůdka!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/01/615-Musaca-cu-carne-de-porc-ro-yt.00_02_21_06.Still018-600x338-1.jpg)
![Musaka s vepřovým masem a smetanovou omáčkou posypaná sýrem - lahůdka!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/01/615-Musaca-cu-carne-de-porc-ro-yt.00_02_25_07.Still019-600x338-1.jpg)
12. Vložte do trouby a pečte při 180 stupních 30-40 minut.
13. Vyjměte formu z trouby, ale nevypínejte plamen. Navrch rovnoměrně rozložte 200 g strouhaného sýra.
![Musaka s vepřovým masem a smetanovou omáčkou posypaná sýrem - lahůdka!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/01/615-Musaca-cu-carne-de-porc-ro-yt.00_02_38_17.Still020-600x338-1.jpg)
14. Vraťte formu do trouby a pečte dalších 10 minut. Hotovo!
![Musaka s vepřovým masem a smetanovou omáčkou posypaná sýrem - lahůdka!](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/01/615-Musaca-cu-carne-de-porc-ro-yt.00_02_42_12.Still021-600x338-1.jpg)
Dobrou chuť!
VIDEO RECEPT: