Ořechové kostky s dvoubarevným krémem a karamelizovanými ořechy jsou opravdovou harmonií chutí a perfektním zákuskem pro milovníky čokolády a ořechů. Tento zákusek je ideální pro speciální příležitosti nebo jako luxusní doplněk ke kávě či čaji. Každé sousto těchto kostek s karamelizovanými ořechy představuje garanci sladkého potěšení.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Ořechové kostky s dvoubarevným krémem a karamelizovanými ořechy
Co budeme potřebovat:
Dvoubarevný krém:
- 4 vejce
- 100 g cukru (1/2 šálky)
- 8 g vanilkový cukr (1 lžička)
- 120 g kukuřičný škrob (1 šálek)
- 1 litr mléka (4 šálky)
- 200 g másla
- 200 g čokolády
- 100 g pražených vlašských ořechů
Těsto:
- 6 vajec
- 90 g cukru (6 lžic)
- špetka soli
- 80 g mouky (1/2 hrnku) + 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 100 g mleté vlašské ořechy
Karamelizované ořechy na zdobení:
- 100 g cukru (1/2 šálky)
- 100 g vlašské ořechy
Jak budeme postupovat:
1. Dvoubarevný krém: Do oválné mísy si rozklepněte vejce, přisypejte cukr, vanilkový cukr a kukuřičný škrob – promíchejte do jemné směsi a nalijte mléko – znovu promíchejte a směs přelijte do hrnce na sporáku – míchejte, vařte na mírném ohni do zhoustnutí a ke konci přidejte máslo – pořádně promíchejte a krém je hotový!
2. Výsledný krém přelijte do 2 misek. Do jedné misky dejte nalámanou čokoládu – promíchejte a obě misky přikryjte fólií a uložte na chladné místo.
3. Těsto: Do velké mísy si rozklepněte vejce, přisypejte cukr a přidejte špetku soli – vyšlehejte do hladké směsi a postupně přisypávejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva – znovu promíchejte a nakonec vmíchejte mleté vlašské ořechy – pořádně a důkladně promíchejte a těsto je hotové!
4. Následně těsto nalijte a rozetřete na plech vložený pergamenem o rozměre 18 x 28 cm.
5. Pečte v předehřáté troubě 30 minut při 180 °C.
6. Po upečení těsto vyjměte z trouby, odstraňte pergamen a překrojte na polovinu.
7. Jednou 1/2 těsta položte do obruče a naneste na něho vyšlehaný čokoládový krém s vlašskými ořechy, který pěkně rozetřete a uhlaďte. Následně přikryjte druhou 1/2 těsta, na který naneste vyšlehaný obyčejný krém, který také pěkně rozetřete a uhlaďte – uložte na 4 hodiny do lednice.
8. Mezitím si do pánve nasypejte cukr, který zkaramelizujte na mírném ohni a po zkaramelizování vsypejte vlašské ořechy – společně zkaramelizujte, poté přendejte na pergamen, kde je pomocí nože nasekejte.
9. S karamelizovanými ořechy posypejte celý vrch zákusku, který nakrájejte na kostky a který podávejte s láskou, velkou chutí a úsměvem na tváří.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!