Užijte si pohodu domácího pečení s tímto jednoduchým receptem na kynutá skořicová srdíčka. Tato měkká a voňavá sladkost je ideální pro chvíle, kdy chcete udělat radost sobě nebo svým blízkým. Srdíčka, plná lákavého aroma skořice, se stanou hitem u každého stolu. Ať už je připravíte jako mlsání k odpolední kávě nebo jako sladký dárek pro někoho zvláštního, tyto skořicové pochoutky zaručeně rozzáří každý den.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Kynutá skořicová srdíčka
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 500 g mouky
- 15 g čerstvého droždí nebo 7 g sušeného droždí
- ½ lžičky soli
- 100 g cukru
- 60 g másla
- jedno vejce
- 150 ml mléka
- 100 ml vody
- 2-3 kapky vanilkové esence (volitelné)
Další:
- jedno vejce
- 30 g másla
- 3 lžíce bílého nebo hnědého cukru
- mletá skořice – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Připravte kynuté těsto: do vhodné mísy dejte teplou vodu, teplé mléko, lžíci cukru, rozdrobené droždí a 2 lžíce prosáté mouky. Důkladně promíchejte.
2. Nechte těsto odpočívat 15 minut, aby se droždí aktivovalo.
3. Do hluboké mísy dejte měkké máslo, zbývající cukr, sůl a lehce rozšlehané vejce. Promíchejte špachtlí do hladka.
4. Přidejte vanilkovou esenci. Promíchejte.
5. Přidejte těsto. Promíchejte.
6. Postupně přidávejte zbývající mouku. Nejdříve míchejte lžící, pak přeneste těsto na pracovní plochu a hněťte rukama. Až těsto absorbuje veškerou mouku, pokračujte v hnětení asi 4-5 minut. Těsto by mělo být měkké, homogenní a mírně lepkavé (dávejte pozor, abyste ho nepřemíchali s příliš mnoha moukami).
7. Vytvarujte těsto do koule a dejte ho do hluboké mísy vymazané olejem. Přikryjte je potravinovou fólií nebo čistou kuchyňskou utěrkou a nechte ho kynout 1-1,5 hodiny v teplém místě, dokud se objem nezdvojnásobí.
8. Vytvarujte housky: mírně propracujte vykynuté těsto, poté ho rozdělte na 8-10 stejných kusů. Vytvarujte je do kuliček, přikryjte je potravinovou fólií a nechte je odpočívat 5 minut.
9. Na pomoučeném stole každou kuličku těsta rozválejte do obdélníkového plátu o tloušťce 3-4 mm. Potřete povrch měkkým máslem a posypte směsí cukru a skořice.
10. Poté je srolujte do ruličky, pečlivě slepte “šev” a konce.
11. Potom ruličku překrojte nožem napůl (podélně).
12. Rozvinuté části ruličky orientujte nahoru, čímž vytvoříte housku se zajímavým vzhledem.
13. Housky umístěte na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjte je čistou kuchyňskou utěrkou a nechte je odpočívat 30 minut.
14. Potřete je rozšlehaným vejcem pomocí silikonového štětce.
15. Pečte housky přibližně 20-25 minut v předehřáté troubě na 180 °C.
16. Nechte je vychladnout, poté je přendejte na talíř.
Podávejte a užijte si jejich úžasnou chuť!