Tento tradiční koláč s křehkým těstem a krémovou tvarohovou náplní je ideálním doplňkem k odpolední kávě. Má lahodnou chuť díky kombinaci citronové kůry a vanilkového cukru.
Ingredience:
Těsto:
- 500g mouky (kombinace hladké a polohrubé)
- 200g másla
- 200g moučkového cukru
- 1 celé vejce
- 1 žloutek
- 1 balíček prášku do pečiva
- Kůra z citronu
- Vanilkový cukr
Tvarohová náplň:
- 2 měkké tvarohy
- 1 žloutek
- 150g cukru krupice
- Vanilkový cukr
- Kůra z citronu
Postup:
1) Příprava těsta: Smíchejte mouku, máslo, moučkový cukr, vejce, žloutek, prášek do pečiva, citronovou kůru a vanilkový cukr, dokud nevznikne hladké těsto.
2) Příprava tvarohové náplně: Ve směsi kombinujte tvaroh, žloutek, cukr krupice, vanilkový cukr a citronovou kůru.
3) Skládání koláče: Rozdělte těsto na dvě části. Jednu část vyválejte a vložte na plech. Rozprostřete tvarohovou náplň rovnoměrně na těsto. Druhou část těsta vyválejte a položte na vrstvu tvarohu. Těsto lehce propíchejte vidličkou, aby vznikly drobné dírky.
4) Pečení: Koláč pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 30-40 minut, dokud nezezlátne.
Po vychladnutí můžete koláč podávat. Může se také pocukrovat moučkovým cukrem pro dodatečnou sladkost. Dobrou chuť!
Čtěte také:
- Jablečné placičky v deseti minutách: Připravené z jednoho jablka!
- Úžasné jablečné rohlíky jako od babičky