Domácí makové koláče – Kombinace křehkého těsta a bohaté makové náplně

Oživte starou klasiku s tímto receptem na domácí makové koláče. Kombinace křehkého kynutého těsta a bohaté makové náplně přináší poctivou chuť, která osloví každého milovníka tradičních českých dezertů.

Zdroj: Jarka Jelinkova

Ingredience:

  • 500g hladké mouky
  • 3 lžíce cukru
  • 2 vejce
  • 3/4 kostky kvasnic
  • 250 ml mléka
  • 10 dkg tuku
  • 8 lžic oleje
  • Citrónová kůra
  • Špetka soli
  • Maková náplň nebo švestky
  • Hrubá mouka, máslo, krupicový cukr pro drobenku
  • Žloutek pro potření
  • Rozpuštěné máslo s rumem a cukr na potření

Domácí koláčky třemi způsoby: Tvarohová, maková a ořechová náplň

Postup:

1. Příprava Těsta:

Míchejte mouku, cukr, vejce, kvasnice, mléko, tuk, olej, citrónovou kůru a sůl do hladkého těsta. Klasické kynuté těsto nechte v teple odpočívat, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

2. Náplň a Tvarování Koláčů:

Vytvarujte těsto do malých koláčů. Naplňte je makovou náplní nebo švestkami a posypte drobenkou z hrubé mouky, másla a krupicového cukru.

3. Pečení:

Koláče potřete žloutkem a pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů, dokud nejsou zlatavé.

4. Dokončení:

Po vytažení z trouby okamžitě potřete celý koláček smícháním rozpuštěného másla s rumem a posypte cukrem pro dokonalý sladký finiš.

Pudinkový koláč z listového těsta s jablíčky

Závěr:

Z této dávky by mělo vzejít přibližně 13 velkých koláčů, které přinášejí autentickou chuť domova. Ať už jako sladký zákusek nebo ke kávě, tito makoví koláči vás jistě potěší svojí tradiční chutí.