Připravte si ořechové kaštánky – vánoční cukroví

Vánoční období je neodmyslitelně spojeno s chutným cukrovím, a ořechové kaštánky jsou jedním z těch, které by neměly chybět na svátečním stole. Tyto malé lahůdky v sobě skrývají bohatou ořechovou chuť a jsou dokonalým spojením křehkého těsta, marmelády a čokoládové polevy.

Zdroj: Katerina Vonsakova

Ingredience

  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 2 ks žloutků
  • Špetka skořice
  • Citronová kůra

Postup přípravy

1) Příprava těsta: Ve velké míse smícháme mleté vlašské ořechy, moučkový cukr, hladkou mouku, máslo, žloutky, skořici a nastrouhanou citronovou kůru. Vše důkladně zpracujeme do hladkého těsta.

2) Formování kaštánků: Z těsta vytvoříme dlouhé “hady” a od nich odtrháváme malé kousky, ze kterých uděláme kuličky o velikosti koruny.

3) Pečení: Kuličky pečeme na plechu s pečícím papírem v předehřáté troubě na 160-170 stupňů Celsia, asi 6-8 minut. Vzhledem k tomu, že se těsto trochu splácne, necháváme mezi kaštánky dostatečné rozestupy.

4) Dokončení: Po upečení necháme kaštánky vychladnout. Poté je spojíme vhodnou marmeládou, namočíme v čokoládové polevě a obalíme v mletých oříšcích.

60+ receptů na nejoblíbenější vánoční cukroví: Znáte všechny druhy?

Závěr

Ořechové kaštánky jsou ideálním cukrovím pro milovníky ořechů a přinášejí do vánoční atmosféry nejen vůni a chuť, ale i estetickou krásu. Jsou skvělou volbou pro ty, kteří si chtějí vychutnat klasické chutě ve svátečním období.