Stříkaná polomáčená kolečka – Vánoční cukroví

Stříkaná polomáčená kolečka jsou vynikajícím a elegantním cukrovím, které se hodí na vánoční stůl. Díky kombinaci citronové šťávy a kůry mají svěží chuť, a čokoládový topping s pistáciemi dodává cukroví jedinečný charakter.

Zdroj: instagram.com/iv_v_kuchynii/

Ingredience

  • 250 g másla
  • 120 g cukru moučka
  • 2 žloutky
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • 300 g hladké mouky
  • ¼ lžičky soli
  • ½ lžičky kypřicího prášku
  • 3-4 lžíce mléka
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Čokoláda, kokosový olej nebo 100% tuk, pistácie pro dekoraci

Postup přípravy

1) Příprava těsta: V misce vyšlehejte máslo s cukrem do pěny. Postupně zašlehejte žloutky, mléko, vanilkový extrakt, citronovou šťávu a kůru. Přidejte mouku smíchanou se solí a kypřicím práškem a zpracujte do hladkého těsta.

2) Stříkání koleček: Těstem naplňte cukrářský sáček s řezanou špičkou. Na připravené plechy stříkejte kolečka.

3) Pečení: Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10–15 minut dozlatova. Nechte vychladnout.

4) Čokoládová poleva: Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a zřeďte olejem nebo tukem. Do rozpuštěné čokolády smočte vychladlá kolečka a posypte sekanými pistáciemi.

5) Dokončení: Nechte polevu zcela ztuhnout. Skladujte v chladu.

Vyzkoušejte také

Servírování a Tip

Toto cukroví je ideální pro servírování během vánočních svátků nebo jako dárek pro blízké. Díky citronovému nádechu a čokoládové polevě jsou tyto kolečka nejen chutné, ale i vizuálně atraktivní.