Dětská postel – jak nejlépe vybrat první postel

Jakou dětskou postýlku vybrat pro první roky života? Batolata rychle rostou a my přece nechceme každý rok měnit nábytek v dětském pokoji. Je důležité, aby dětská postel rostla spolu s malým člověkem a přizpůsobovala se jeho rychle se měnícímu růstu. První postýlka by také měla být útulná a bezpečná, aby dítěti zajistila pohodlný spánek.

První postel pro dítě 

V prvních týdnech života novorozenec ještě není schopen sám změnit polohu těla a otáčet se na bříško. Novorozenci měří jen několik desítek centimetrů, ale rychle přibývají na váze a výšce. Postel o výšce 120 cm tak v prvních zhruba třech letech života umožňuje dítěti pohodlný spánek v plně vzpřímené poloze.

V případě dětské postele se používají průměrné rozměry, protože tento funkční kus nábytku má růst s dítětem. Standardní šířka, kterou mají dětské postele dostupné v obchodech s bytovým nábytkem, se liší od šířky nábytku do ložnice pro dospělé a obvykle je menší než 90 cm.

Dětská postel nesmí být zároveň příliš široká. Jednak nie zabiera zbytečně spoustu místa v pokoji, a zároveň poskytuje batoleti dostatečný pocit bezpečí. Malé děti se cítí lépe v útulném prostředí, které jim připomíná jejich pobyt v děloze. Intimní atmosféra během spaní dává dětem pocit blízkosti, který potřebují ještě mnoho měsíců po narození, než se rozletí jako předškoláci.

Dětská postel se zábranou a nastavitelnou matrací

Postýlka pro batolata vybavená zábranami podporuje batole při osvojování a zdokonalování dovedností samostatného vstávání a sezení. Většina modelů dětských postelí umožňuje vyjmutí několika příček. Díky tomu je možné získat kus nábytku, který dítěti poskytne bezpečné spaní bez rizika vypadnutí, ale také takový, ze kterého může batole samostatně vystoupit vzniklou mezerou.

Univerzálnost modelů dětských postelí spočívá také v tom, že je možné nastavit polohu matrace vůči podkladu podle vlastních potřeb. Když batole trochu povyroste, lze matraci snížit a zábrany budou i nadále plnit svou funkci – zabránit mu ve spánku vypadnout z postele.

Postel se zábranou po celé délce bočnice nebo s částečnou ochranou u čela je častou volbou pro rodiče, kteří se obávají, že se jejich dítě z postele skutálí na podlahu. Standardní dětské postele dostupné v nejlepších obchodech s nábytkem zaručují většině rodičů dobrý výběr mezi různými vzory a materiály používanými při výrobě.

Dětská postel – materiály a barvy

Zařízení dětského pokoje je obvykle založeno na kompozici světlých, pastelových barev, které jsou příjemné na pohled. Dětský nábytek v barvách bílá, šedá a přírodní světlé dřevo plně odpovídá potřebám moderního zařízení pokojíčku pro kluka nebo holku. Nejčastěji se rodiče rozhodují pro první dětskou postýlku z lehkého, světlého borovicového dřeva v přírodní nebo bělené barvě. Dětský nábytek v přírodní barvě i barvený se vyrábí za použití bezpečných, netoxických laků a nátěrů. Dětská postel v zářivých barvách bude dokonalým doplňkem interiéru pokoje plného oku lahodících, zářivých barev.

Dřevěný rám, na kterém matrace leží, snadno unese váhu dětského těla a zajistí bezpečný spánek. Pohodlná nastavitelná konstrukce umožňuje bez námahy měnit výšku polohy matrace a odstraňovat příčky bez nutnosti použití specializovaného nářadí.

Ergonomické tvary a zaoblené hrany dětského nábytku 

Vlastnosti, kterým rodiče věnují zvláštní pozornost při nákupu dětského nábytku, by měly splňovat bezpečnostní normy pro kojence a malé děti. Při rozhodování o koupi první dětské postele je důležité věnovat pozornost vysoké kvalitě provedení, zejména vlastnostem, jako jsou:

  • Ergonomický design jednotlivých součástí dětské postele;
  • Dřevěné komponenty by měly být velmi pečlivě obroušeny a chráněny vnějším nátěrem, aby se zabránilo absorpci nečistot;
  • Na povrchu nesmí být žádné třísky ani vyčnívající nedokončené prvky;
  • Vnější okraje musí mít zaoblený tvar;
  • Použité materiály, včetně nátěrů a laků, musí splňovat bezpečnostní normy a požadavky uvedené ve schváleních.

Při výběru postele pro dítě je zásadní dbát na bezpečnost, což znamená vybrat nábytek se schválením, zaoblenými hranami a vyrobený z netoxických materiálů. Je také důležité, aby postel mohla „růst” s dítětem, přizpůsobovat se jeho měnícím se potřebám a nabízet další funkci, tj. úložný prostor. Estetická volba, která odpovídá vkusu dítěte a ladí se vzhledem pokoje, může batole povzbudit k samostatnému spánku.

Nemělo by se zapomínat na správnou matraci, která je důležitá pro pohodlí a zdraví rostoucího těla. Vyplatí se také investovat do odolných materiálů a projít si recenze ostatních rodičů, abyste si byli jisti svým výběrem, přičemž nezapomeňte vyvážit cenu a kvalitu postele.