Představte si nádherný dort, který spojuje sladkost zralých třešní s bohatým čokoládovým krémem – to je náš recept na dort s třešněmi a čokoládovým krémem. Tento luxusní dezert je jako stvořený pro speciální příležitosti nebo jen pro to, aby obohatil váš víkendový stůl. Ať už chystáte oslavu narozenin, rodinné setkání nebo si jen chcete dopřát něco výjimečného, tento dort je ideální volbou pro každého milovníka sladkého.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Dort s třešněmi a čokoládovým krémem
Co budeme potřebovat:
Suroviny pro korpus:
- 4 velká vejce
- 140 g cukru
- 140 g mouky
- 20 g kakaa
- 50 ml oleje
- 50 ml vody
- 5 g prášku do pečiva
- 100 g vykostěných třešní
Suroviny pro krém:
- 150 g hořké čokolády
- 200 g másla s 82% tuku
- 300 ml mléka
- 30 g škrobu
- 10 g kakaa
- 100 g vanilkového moučkového cukru
Suroviny pro polevu:
- 220 g hořké čokolády
- 50 g másla
Další suroviny:
- 12 celých třešní na ozdobu
Jak budeme postupovat:
1. Příprava korpusu: Oddělte žloutky od bílků. Do mísy s žloutky přidejte cukr a lehce promíchejte, postupně přidávejte vodu, olej, kakao a směs metlou promíchávejte do hladka.
2. V jiné míse smíchejte mouku s práškem do pečiva. Bílky s špetkou soli vyšlehejte do pěny a až ztvrdnou.
3. Přidejte k bílkům směs žloutků a lehce promíchávejte, aby se vzduch z bílků nevytratil, pak přidejte mouku a míchejte odspodu nahoru. Přidejte vykostěné třešně.
4. Formu o průměru 25 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Nalijte těsto do formy a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 25-30 minut, podle vaší trouby. Upečenost ověřte špejlí. Nechte korpus vychladnout ve formě.
5. Příprava krému: Smíchejte mléko pokojové teploty se škrobem, polovinou cukru, kakaem a čokoládou nalámanou na kousky a vařte na mírném ohni. Neustále míchejte, dokud krém nezhoustne. Po vychladnutí nechte krém odstát.
6. Měkké máslo pokojové teploty vyšlehejte se zbytkem cukru, dokud se nevytvoří pěna a cukr nerozpustí.
7. Přidejte vychladlý krém a šlehejte na nízké rychlosti asi 1 minutu, dokud se máslo nepromíchá a nevznikne hladký krém.
8. Příprava polevy: Čokoládu nalámejte na kousky, dejte do kovové mísy a přidejte máslo. Dejte mísu na vodní lázeň a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí, poté odstavte a nechte vychladnout.
9. Sestavení dortu: Dort vyndejte z pekáče a odstraňte pečicí papír. Pomocí dobře nabroušeného nože odřízněte vrchní část dortu, aby vznikl perfektně kulatý korpus bez nerovností. Vraťte odříznutý korpus zpět do formy.
10. Na korpus naneste krém a urovnejte ho špachtlí. Nechte si 2-3 lžíce krému na ozdobu.
11. Na krém nalijte vychladlou polevu a rovnoměrně ji rozetřete.
12. Dort ozdobte pomocí zbylého krému, pomocí cukrářského sáčku vytvořte malé věnečky a na ně položte celé třešně.
13. Dejte dort chladit do lednice na 2-3 hodiny, poté jej můžete nakrájet a podávat.
Hotovo! Dobrou chuť! 🙂