Jak zařídit malý byt, abyste si nepřišli jak v kleci?

Malý byt je požehnáním i prokletím. Na jedné straně nižší náklady na bydlení a potřeba mnohem méně věcí, na straně druhé málo prostoru. Jak skloubit výhody i nevýhody malého bytu do dobrého výsledku, s nímž budete spokojeni nejen vizuálně? Projděte si naši inspiraci!

Rozdělte byt do zón

Velký byt může mít několik místností. V malém bytě je nahraďte zónami. A opticky od sebe zóny rozdělte. Chcete-li mít zóny jasněji „narýsované“, využijte odlišnou výmalbu na stěnách, odlišení pomocí koberců a běhounů. Nebo si pořiďte pohyblivé paravány, kterými si zajistíte více soukromí, kdykoliv budete v některé ze zón potřebovat.

Zařizování malého bytu ještě nemusí znamenat malé finance

Po finanční stránce je složité utáhnout vybavení bytu najednou. Jenže právě zařizování jde lépe, když se s ním nemusíte „roztahovat“ příliš dlouho. Zadlužení za účelem vybavení bytu patří dle odborníků k zadlužení zdravému. Za předpokladu, že jste každý následující měsíc schopni vyšetřit na splátku.

Jak ale poznat, zda vám lépe pomůže bankovní půjčka ihned bez doložení příjmu, anebo nákup na splátky (od nebankovní společnosti)? Porovnejte jejich RPSN, a máte jasno hned. Ceny běžných úvěrů si můžete nechat zobrazit tady, ceny nákupů na splátky se dozvíte až u konkrétního prodejce nábytku a spotřebičů. Poskytovatelé s nimi totiž uzavírají růžně výhodné spolupráce.

Zůstaňte při minimálních velikostech nábytku

Oversize nábytek nechte lidem ve velkých bytech a domech. Vy se zaměřte na co nejdrobnější modely – samozřejmě v únosném poměru k vaší postavě. Žádné zbytečné límce, honosné opěrky nebo objemná křesla.

Vyhněte se „kudrlinkám“

I drobné modely mohou mít zbytečné „kudrlinky“, které jen budou zasahovat do prostoru. V malém bytě potřebujete jednoduchý design. Jen tak jej „nepřeplácáte“ a nezaberete si cenné místo k volnějšímu pohybu v místnostech.

Vytvořte si rohy a zákoutí

Typický je kuchyňský kout. Ale neměli byste jej nechávat jen tak otevřený, ve tvaru písmene „L“. Zařiďte si kuchyň tak, aby z ní vzniklo alespoň písmenko „U“, v lepším případě „C“ – s využitím všech okolních stěn. Jednak si kuchyň lépe oddělíte, jednak si rovnou vytvoříte jídelní i pracovní plochu, s možností úložného prostoru jak z kuchyně, tak z přilehlé místnosti.

Multifunkční nábytek není out. Ten skládací už vůbec ne!

Při hledání vybavení do vašeho malého bytu se zaměřte i na využití jednotlivých kusů nábytku. Bude-li multifunkční, ušetříte si prostor. A když budou některé kousky skládací, o to lépe pro vás i ostatní obyvatele bytu. Jen pozor, pokud jde o spaní, nespokojte se s kdejakou rozkládací pohovkou. Nebo na i alespoň pořiďte svrchní a skládací ortopedickou přistýlku.

Omezte kontrasty

Kontrasty jsou skvělé. Ale ne v malém prostoru. Narušují jeho vzdušnost a přirozený tvar. Stahují na sebe pozornost jakožto na drobný detail, a tím vám znemožní vnímat celou místnost. Aby byly i drobné místnosti opticky co největší, zvolte sladěné barvy s minimem kontrastů. Odstíny barev oddělte zóny, ale nekontrastuje je.

Okna, zrcadla a parapety

Okna, zrcadla a parapety. Šikovný nástroj pro optické zvětšení prostoru. Když okna schováte za mohutnými závěsy, prostor v místnosti si opticky zmenšíte. Volte co nejúspornější rolety nebo žaluzie tak, aby dovolily oknům co nejvíce vyniknout. 

Byt osaďte zrcadly, která také místnosti také zvětší. Když zrcadla umístíte chytře tak, aby místnost díky nim „pokračovala“, odvedete sami pro sebe výbornou službu. Dobré je namířit zrcadla tak, aby z co nejvíce míst odrážela venkovní prostor, výhled ven. Když je do zeleně, tím lépe!

Young family moving into their new house

A co parapety? Jde o často nevyužívaná místa, která ale právě v malých bytech mohou posloužit k odkládání. Především drobností. Až si parapety vybavíte úložnými boxíky, přesvědčíte se, poslouží i jako police. A proč boxíky? Abyste před otevíráním oken nemuseli nejprve sendávat z parapetů spousty drobností.

Vestavné, zásuvné, rohové, stropní

Věci musíme někam uložit. Ale čím více věcí a poliček, tím méně místa v bytě bude. I opticky. Když se vám podaří vytvořit vestavné, zásuvné a stropní odkládací prostory, v podobných barvách, jako mají stěny, znásobíte úložný prostor, ale opticky zas tolik místa neuberete.

Pozor v koupelně, bývá vlhčí. Do úložných prostor vždycky zařaďte větrání (síťka, dírky aj.) a skladujte tu jen věci, kterým dlouhodobá vlhkost příliš neuškodí. Prostor okolo WC využívejte s opatrností: při splachování se voda rozstřikuje až do metrové vzdálenosti. Umisťujte sem proto jen věci, které budete před použitím vybalovat. Nebo lahve s úklidovou drogerií, apod.

Pověste, co se dá

Máte spoustu drobností? Často se převlékáte a oblečení se válí všude? Pořiďte si věšáky, stojany, stojánky, lepící nanopodložky, ale i závěsné desky právě na drobnosti. Uvidíte, že organizace drobných věcí a jejich koncentrace na předem vymezená místa zvětší prostor v bytě až neuvěřitelnou měrou!

Kde nebudou vadit police a závěsné skříňky, tak se jimi vybavte. Zavěsit se dá i křeslo. Troufnete si?

Doplňky? Jen pár. Nebo je obměňujte

Doplňky jsou krásné a prostoru dávají vaši osobitost. Jenže v malém bytě překážejí, dusí volné místo, zkrátka ho přeplácají. A to nepotřebujete. Jste-li „doplňkový typ“, rozdělte si je do několika skupin, a ty pravidelně obměňujte, ostatní vždy uložte.

Knihy? Co třeba okolo dveří nebo nad sedačkou?

Prostor okolo dveří se málokdy účelně využívá, stejně tak nad sedačkou. Pořiďte police, namontujte a obsaďte je knihami. Sice si tím prostor zmenšíte, ale útulně. Nejste-li milovníkem tištěné literatury, můžete místo okolo dveří věnovat jiným drobnostem. 

Vzory? Když ano, tak souměrné a jednotné

Na poslední téma se podíváme na vzory. I v malém bytě se dají využít, ale nepřehánějte to s nimi. Základem je vybrat vzor jednoduchý, třeba pruhy. A umístit jej tak, aby rozšiřoval užší stranu místnosti. Vzory nekombinujte s dalšími, v malých prostorách by vám z nich jen „přecházely oči“, znervózňovaly by vás roztříštěností.