Podvodnice – vánoční cukroví

Podvodnice jsou unikátní druh vánočního cukroví, které se vyznačuje svou zajímavou přípravou a křehkostí. Charakteristické pro ně je, že se těsto nejprve nechává kynout ve studené vodě a po upečení jsou tyto cukrovíčka obalovány v moučkovém cukru.

Zdroj: Ludmila Vojtíšková

Ingredience:

  • 400 g hladké mouky
  • 300 g Hery nebo másla
  • 20 g droždí
  • 6 lžic teplého mléka
  • Moučkový cukr na obalení

Postup přípravy:

1) Příprava kvásku: Droždí smíchejte s teplým mlékem a přidejte trochu hladké mouky a špetku cukru. Nechte na teplém místě vzejít kvásek.

2) Příprava těsta: K vykynutému kvásku přidejte zbylou mouku a Heru (nebo máslo) a vypracujte hladké těsto.

3) Kynutí ve vodě: Větší hrnec napusťte studenou vodou a těsto do ní ponořte. Nechte ho ponořené kynout 24 hodin.

4) Formování a pečení: Po vykynutí těsto vyjměte z vody, osušte a odebírejte z něj kousky, které vyválíme na pomoučněném válu na sílu asi půl centimetru. Vykrajovátky vykrajujte různé tvary a umístěte je na pečicí plech vyložený pečicím papírem. Pečte v mírně předehřáté troubě při 180 °C, dokud cukroví nevykynou a nebudou dozlatova.

5) Obalování v cukru: Ještě horké podvodnice vysypte do mísy s moučkovým cukrem a v něm je obalte.

Doporučení

  • Při vykrajování volíme spíše menší a ne příliš složité tvary, aby se cukroví dobře peklo.
  • Po obalení v moučkovém cukru nechte cukroví odležet 4-5 dní, aby se chutě prolnuly a cukroví změklo.

Závěr

Podvodnice jsou jedinečným a chutným cukrovím, které rozhodně stojí za vyzkoušení. Jejich jemná a křehká konzistence společně s unikátním způsobem přípravy je činí skvělým doplňkem k tradičnímu vánočnímu cukroví.