Představte si oblíbený francouzský recept pro brambory, ale s jednoduchým twistem, kterým jsou šunka a sýr. Tyto francouzské brambory po našem vás nadchnou svou chutí a snadnou přípravou. Dejte si naši verzi tohoto klasického jídla a užijte si skvělou kombinaci lahodného sýra, šunky a krémových brambor.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Francouzské brambory se šunkou a sýrem
Co budeme potřebovat:
- 4 velké bílé brambory
- 500 ml mléka
- 350 g šunky
- 150 g smetany (12 % tuku)
- 350 g nastrouhaného sýra
- sůl a pepř podle chuti
- 3 velké stroužky česneku
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 1 svazek petrželky (volitelně)
Jak budeme postupovat:
1. Šunku nakrájejte na plátky nebo kostky podle vaší preference. Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky, opláchněte a dejte vařit v mléce. Vařte asi 10 minut od okamžiku, kdy mléko začne vřít.
2. Po 10 minutách vypněte oheň a přidejte kukuřičný škrob, dobře promíchejte, přidejte smetanu pokojové teploty a 100 g nastrouhaného sýra. Dobře promíchejte všechny ingredience, poté přidejte nakrájenou šunku, sůl a pepř podle chuti a protlačený stroužek česneku. Pokud chcete, můžete použít i sušený česnek.
3. Směs dobře promíchejte a přendejte ji do olejem vymazaného pekáče. Na vrchol rozetřete zbývajících 250 g nastrouhaného sýra a dejte pekáč do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia. Pečte asi 30-35 minut, neb dokud není povrch krásně zlatě hnědý.
4. Po upečení vypněte troubu a nechte mírně vychladnout před podáváním. Volitelně můžete posypat nasekanou petrželkou, ale až po vypnutí trouby.
Přejeme dobrou chuť a hodně radosti z vaření!