Holandská kuchyně není v Česku až tak známá, ale když se s ní seznámíte, okamžitě ji zamilujete. Tento recept na holandský mletý řízek se sýrem je dokonalým příkladem toho, jak něco tak jednoduchého jako je mletý řízek, může získat novou, nevšední chutí. Sýr a muškátový oříšek dodají tomuto jídlu zcela unikátní charakter, který si zamiluje celá rodina.
Co budeme potřebovat:
- 500 g mletého libového vepřového masa,
- 200 ml sladké smetany na vaření,
- 1 syrové vejce,
- koření na mletá masa,
- muškátový oříšek – strouhaný,
- sůl,
- 250 g nahrubo strouhaného sýru (dala jsem Goudu).
Na obalení:
- hladká mouka,
- 2 vejce – rozšlehat a přidat asi 4 lžíce smetany,
strouhanka.
Jak budeme postupovat:
1) Mleté vepřové maso osolíme, ochutíme dle potřeby nastrouhaným muškátovým oříškem, kterým nešetříme a poctivě do masa vmícháme smetanu a syrové vejce. Jakmile se směs spojí v celistvou světlou hmotu, dáme odpočinout do chladu na cca jednu hodinu (můžeme nechat i přes noc).
2) Poté nastrouháme na hrubém struhadle sýr a jen spojíme s masovou směsí. Z hotové směsi tvoříme stejně velké koule, ze kterých tvarujeme řízky.
3) Takto připravené mleté řízky obalujeme postupně v hladké mouce, rozšlehaném vejci se smetanou a jemně prosáté strouhance.
4) Smažíme ve vyšší vrstvě dobře rozpáleného sádla a podáváme nejlépe s bramborovou kaší.
Dobrou chuť.
Příprava tohoto holandského mletého řízku se sýrem je sice trochu pracnější, ale výsledek stojí za to. Světlá, krémová textura a bohatá chuť sýra vás přenesou přímo do kulinářského ráje. Tento recept je skvělý nejen pro rodinný oběd či večeři, ale i pro oslavu s přáteli. Příště, když budete mít chuť na něco netradičního, ale zároveň chutného a domácího, zkuste tento holandský mletý řízek se sýrem. Doufám, že si ho užijete stejně jako my!