Kdo by neznal klasické vánoční rohlíčky? Tento recept vás provede krok za krokem přípravou křehkých rohlíčků, které jsou zvenku lehce křupavé a uvnitř nádherně křehké. Ačkoliv recept zůstává věrný tradici, přinášíme vám několik tipů, jak dodat rohlíčkům moderní twist.
Ingredience:
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 120 g másla
- 2 žloutky
- 1 lžíce smetany ke šlehání 33%
- Na špičku nože prášku do pečiva
- Citronová kůra
Krém:
- Máslo
- Moučkový cukr
- Kakao (pro tmavou variantu)
Vyzkoušejte také – 7 nejlepších receptů na krémy do vánočního cukroví
Dekorace:
- Rozpuštěná čokoláda
Postup:
1) Příprava těsta: Do mísy prosijte mouku s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Přidejte na kousky nakrájené lehce změklé máslo, žloutky, smetanu a citronovou kůru (nebo pár kapek citronového oleje). Zpracujte vše do hladkého těsta, zabalte do folie a nechte odležet několik hodin v lednici.
2) Formování rohlíčků: Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si formičky ve tvaru rohlíčků (ideálně malé, cca 5,5 cm). Formičky vymažte a vysypte dle vaší preference.
3) Příprava krému: V míse smíchejte máslo s moučkovým cukrem. Pokud chcete tmavou variantu krému, přidejte kakao a dobře promíchejte.
4) Dokončení: Když jsou rohlíčky upečené a vychladlé, spojte je k sobě krémem. Poté namáčejte obě konce rohlíčků v rozpuštěné čokoládě.
Závěrem:
Ať už chystáte cukroví pro rodinu nebo jako dárek pro přátele, tyto křehké rohlíčky budou jistě hit. Jsou jednoduché na přípravu, nádherně křehké a jistě zanechají trvalý dojem. Užijte si je a nechte své chuťové pohárky tancovat radostí!