Vítejte v kulinářském ráji! Dnes vám přinášíme fantastický bramborový zelník se slaninově-cibulovou náplní, který vás okouzlí svou chutí a jednoduchostí přípravy. Tento pokrm je skvělou volbou pro rodinné večeře i slavnostní příležitosti.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Bramborový zelník se slaninově-cibulovou náplní
Co budeme potřebovat:
Pro těsto:
- 6 brambor
- 1 vajíčko
- 30 g másla
- 4-7 lžic hladké mouky
Pro náplň:
- 2 cibule
- 1 mrkev
- 100 g slaniny (volitelné)
- 500 g bílého zelí
- 50 g uzeného vepřového masa (volitelné)
- sůl, mletý černý pepř – podle chuti
- bazalka – podle chuti
- olej – na smažení
My jsme koláč pekli na obdélníkovém plechu o rozměrech 25 x 40 cm.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: brambory vařte ve vroucí osolené vodě, dokud nebudou hotové. Vyndejte je z vody a nechte vychladnout na pokojovou teplotu (tím budou potřebovat méně mouky). Brambory rozmáčkněte do kaše.
2. Přidejte vajíčko a měkké máslo. Promíchejte.
3. Postupně přidávejte prosetou mouku. Nejprve promíchejte lžící, pak těsto rukama hněťte. Mělo by být měkké a lehce lepivé.
4. Připravte náplň: nakrájejte slaninu a vepřové maso na kousky (volitelně).
5. Cibuli nakrájejte na tenké půlkruhy.
6. Na rozpálenou pánev přidejte trochu oleje. Přidejte slaninu, vepřové maso a cibuli. Za stálého míchání smažte, dokud cibule nezměkne. Přesuňte směs na talíř.
7. Na pánvi přidejte trochu oleje. Přidejte nastrouhanou mrkev a jemně nakrájené zelí. Smažte je do poloměkka. Dochuťte solí, mletým černým pepřem a sušenou bazalkou podle chuti (nebo jinými oblíbenými kořenícími látkami).
8. Přidejte směs cibule smažené se slaninou a vepřovým masem k poloměkkému zelí. Vše promíchejte a smažte do hotovosti zelí.
9. Vytvořte koláč: těsto přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Navlhčete si ruce a těsto rozválejte na placku, která pokryje i stěny plechu.
10. Rozetřete náplň na bramborový základ.
11. Pečte koláč 20 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Pokud povrch začne příliš rychle hnědnout, posledních 5-10 minut pečení ho zakryjte alobalem.
12. Vyjměte z trouby a nechte 10 minut vychladnout. Poté nakrájejte na porce a podávejte s chutí!
Přejeme vám dobrou chuť společně s vašimi blízkými!