
Máte chuť na rychlý, sytý a přitom neobyčejně chutný oběd? Tato vepřová směs s lečem a čerstvou paprikou je dokonalá volba! Kombinuje šťavnaté vepřové maso s bohatou zeleninovou omáčkou, která je hotová skoro hned. Podávaná s rýží a křupavými cibulovými kroužky je to sázka na jistotu, která potěší celou rodinu!
Co budete potřebovat?
- 1 kg vepřového masa (např. plec, kýta, krkovice – nakrájené na kostky nebo nudličky)
- 1 velká cibule (nakrájená na menší kousky)
- 1 lžíce rostlinného oleje
- Čerstvě mletý černý pepř (dle chuti)
- Sůl (dle chuti)
- 1 velká sklenice leča (cca 680-720 ml)
- 2-3 čerstvé papriky (ideálně barevné, nakrájené na proužky nebo kostičky)
- 1 lžička cukru (na doladění chuti leča)
- 1-2 lžíce hladké mouky (na zahuštění, volitelné)
- Voda podle potřeby (na podlévání)
Příloha:
- Rýže (množství dle počtu osob)
- Cibulové kroužky (smažené nebo pečené, volitelné)
Jak na to?
1) Restování cibule a masa: Na větší pánvi nebo ve vyšším hrnci rozehřejte olej. Přidejte nakrájenou cibuli a osmažte ji dozlatova.
2) Jakmile cibule začne hnědnout, přidejte k ní nakrájené vepřové maso. Zprudka orestujte, dokud se maso nezatáhne a nezačne pouštět šťávu. Poté maso osolte a opepřete.
3) Přidání leča a papriky: K masu přidejte celý obsah sklenice leča a promíchejte. Přidejte také nakrájenou čerstvou papriku. Chvíli společně povařte, aby se chutě propojily a paprika lehce změkla.
4) Zahuštění a dochucení: Pokud chcete omáčku hustší, rozmíchejte hladkou mouku v troše studené vody a vmíchejte do směsi. Krátce povařte, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec přidejte lžičku cukru, abyste vyrovnali kyselost leča a podpořili chuť. Podle potřeby podlijte trochou vody.
5) Dušení: Snižte teplotu, přikryjte pokličkou a duste asi 15-20 minut, nebo dokud maso nebude zcela měkké a omáčka krásně propojená.
6) Servírování: Podávejte ihned s uvařenou rýží a případně křupavými cibulovými kroužky.
Vyzkoušejte také:
Luxusní recept na čertovské plátky se šťouchaným bramborem
Hledáte rychlý recept na oběd? Francouzské brambory s uzeným masem jsou tím pravým
Obrácené řízky z trouby: Šťavnaté, křehké a plné chuti
Závěr
Tato vepřová směs s lečem a paprikou je důkazem, že z jednoduchých a dostupných surovin se dá vykouzlit rychlý, sytý a lahodný oběd. Kombinace šťavnatého masa, bohatého leča a svěží papriky je zárukou spokojenosti. Užijte si tuto bleskovou a chutnou dobrotu!