Papriky plněné rýží a mletým vepřovým masem jsou klasickým, ale stále oblíbeným jídlem, které přináší útulnou domácí atmosféru na váš stůl. Tento recept kombinuje šťavnaté, plné chutě mletého vepřového s jemnou rýží a sladkostí paprik, čímž vzniká dokonale vyvážené a syté jídlo.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Papriky plněné rýží a mletým vepřovým masem
Co budeme potřebovat:
- 1 kg mletého vepřového masa
- 10 sladkých paprik
- 300 g mrkve (2 kusy)
- 400 g cibule (3 kusy)
- jedna čerstvá rajčata
- 120 g rýže
- 10-12 lžic oleje
- 3 vrchovaté lžíce rajčatového protlaku
- 3 lžičky soli
- jedna lžička mletého černého pepře
- 1,5 lžičky granulovaného česneku (nebo několik stroužků čerstvého česneku)
- 30 g bylinek (petržel, kopr, jarní cibulka)
- jedna lžíce sladké papriky
- 1-1,5 litru vody
Jak budeme postupovat:
1. Rýži opláchněte a zalijte horkou vodou. Nechte ji napařit, zatímco připravujete ostatní ingredience (15-20 minut).
2. Papriky omyjte a odstraňte stopky a semena, přičemž zachovejte jejich tvar.
3. Mrkev nakrájejte na krátké tenké proužky (nebo nastrouhejte na hrubém struhadle) a dvě cibule na půlměsíce.
4. Ve velké pánvi rozpalte 10-12 lžic oleje. Přidejte cibuli a mrkev. Smažte 7-8 minut, dokud zelenina nezměkne, občas promíchejte.
5. Přidejte rajčatový protlak. Při stálém míchání smažte zeleninu ještě minutu.
6. Do hluboké mísy dejte mleté maso, napařenou rýži, jednu lžičku soli, mletý černý pepř, lžičku granulovaného česneku a asi 1/3 smažené zeleniny. Po vychladnutí směsi přidejte nasekané bylinky a dobře promíchejte.
7. Do zbylé smažené zeleniny ve pánvi nalijte 1 litr vody. Přidejte 2 lžičky soli, ½ lžičky granulovaného česneku a lžíci sladké papriky. Promíchejte a přiveďte k varu. Odstavte z ohně.
8. Do hrnce nebo pekáče, ve kterém budete papriky vařit, nalijte 1-2 naběračky rajčatové omáčky. Naplňte papriky masovou a rýžovou směsí (neplňte je úplně, rýže se rozpustí během vaření), a postavte je svisle do připraveného hrnce. Pokud se všechny nevejdou svisle, položte je vodorovně na ostatní papriky.
9. Zbylou masovou a rýžovou směs jsme vytvarovali do velkých kuliček a položili na plněné papriky. Tím získáme komplexní jídlo s více prvky.
10. Rajčatovou omáčku z pánve nalijte do hrnce. Pokud to nestačí na téměř úplné pokrytí paprik, přidejte ještě 400-500 ml vody.
11. Zbylou cibuli a čerstvé rajče nakrájejte na kolečka nebo půlměsíce. Rozložte je na plněné papriky a kuličky.
12. Hrnec zakryjte pokličkou a postavte na velký oheň, aby se obsah dostal k varu. Vařte plněné papriky 25-35 minut po začátku varu (v závislosti na jejich velikosti) na mírném ohni (abyste nevylili obsah, nepokrývejte hrnec pokličkou úplně).
13. Pokud některé papriky nejsou zcela pokryté omáčkou, po 10-15 minutách vaření je otočte na druhou stranu.
14. Nakonec můžete na plněné papriky nasypat trochu mletého černého pepře, trochu granulovaného česneku a nasekané bylinky. Odstavte z ohně a nechte papriky odpočinout 5 minut pod pokličkou.
15. Přendejte plněné papriky na talíř a vyjměte je z omáčky.
16. Podávejte s potěšením!
Přejeme vám dobrou chuť v kruhu vašich blízkých!