Hledáte jednoduchý a osvědčený recept na domácí dort? Náš recept na dort se smetanovým krémem a čokoládou je perfektní volbou pro každou příležitost. Jeho příprava je snadná a rychlá, ideální i pro začátečníky.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Domácí dort se smetanovým krémem a čokoládou
Co budeme potřebovat:
Pro těsto:
- 400 g mouky
- 180 g másla
- 100 g cukru
Pro smetanový krém:
- 2 vejce
- 180 g cukru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 600 g zakysané smetany 20%
- 50 g másla
Pro ozdobu:
- 90 g mléčné čokolády
Jak budeme postupovat:
1. Připravte krém: do hrnce rozklepněte vejce. Přidejte cukr a kukuřičný škrob. Směs dobře promíchejte metlou dohladka.
2. Přidejte zakysanou smetanu. Zamíchejte.
3. Vařte krém asi 1 minutu od okamžiku, kdy se objeví první bublinky a dokud nezhoustne. Vařte na mírném ohni a neustále míchejte.
4. Odeberte krém z ohně. Přidejte do něj máslo. Dobře promíchejte.

5. Krém přikryjte víkem a nechte ho vychladnout.
6. Připravte těsto: pravidelně namáčejte studené máslo do prosáté mouky a nastrouhejte ho na hrubém struhadle.

7. Přidejte cukr a zpracujte vše rukama, dokud nedostanete vlhké a pískovité těsto.


8. Těsto osmažte na suché pánvi na středním ohni dozlatova, neustále míchaje.

9. Složte dort do kulaté formy o průměru 22 cm: aby se dort lehce oddělil, vyložte jeho stěny pečicím papírem nebo fólií. Povrch formy potřete tenkou vrstvou krému.

10. Rozetřete rovnoměrnou vrstvu těsta na vrstvu krému. Potřete krémem.


11. Střídejte vrstvy těsta a krému, dokud je nevyčerpáte. Poslední vrstva by měla být krém.
12. Na povrch dortu nastrouhejte čokoládu.

13. Dejte dort na 3-4 hodiny do lednice, aby se chutě spojily.
14. Dort nakrájejte a podávejte s potěšením!

Přejeme vám dobrou chuť v kruhu vašich blízkých!