Dopřejte si hrnek horkého čaje nebo oblíbené kávy, pohodu s rodinou a uspokojte mlsné jazýčky. Tento recept na Piškotový koláč s kávovým krémem, je tím pravým. Chutná kávová pochoutka, na kterou budete potřebovat jen pár surovin. Jemný, vláčný a neskutečně se rozplývající v ústech i na jazyku!
Piškotový koláč s kávovým krémem
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
Základ:
- 4 vaječné bílky
- 85 g jemného cukru
- 1 žloutek
- 1 lžíce rumu nebo studené vody
- 2 lžíce oleje
- 75 g pšeničné mouky
- 13 g tmavého kakaa
Krém:
- 4 žloutky
- cukr – podle potřeby
- 12 g želatiny + 3-4 lžíce studené vody
- 200 g měkkého másla
- 750 g hustého tvarohu
- 120 g sušeného mléka
- 50 g moučkového cukru + volitelně podle chuti
Kávová pěna:
- 2-3 lžičky instantní kávy crema
- 1 lžička cukru
- 1-1 a 1/3 šálky vody
- 500 ml smetany 36%
- moučkový cukr – podle chuti
- 1 lžíce želatiny + 3-4 lžíce studené vody
Ostatní:
- 2 balení malých kulatých sušenek/piškot
- čokoláda – na zdobení
Jak budeme postupovat:
1. Bílky vyšlehejte s tuhou smetanou ke šlehání, poté ke konci postupně přisypávejte po lžících jemný cukr, přidejte žloutek, přilijte rum/vodu a olej – chvíli míchejte. Nakonec přisypejte mouku prosátou s kakaem – promíchejte lžící a následně nalijte na plech vyložený pečicím papírem (21 x 32 cm).
2. Pečte v předehřáté troubě 15-18 minut při 180 °C a po upečení nechejte vychladnout.
3. Žloutky a cukr míchejte ve vodní lázni, dokud nezískáte světlou a poměrně hustou směs (nádobu se surovinami vložte do hrnce s malým množstvím mírně vroucí vody – voda by měla jen jemně bublat) – vařte na velmi mírném ohni – za stálého míchání několik minut).
4. Želatinu zalijte 3-4 lžícemi studené vody – promíchejte a odstavte, aby nabobtnala.
5. Měkké máslo vyšlehejte do nadýchané pěny, pak přidejte vychladlou žloutkovou směs, tvaroh a přisypejte sušené mléko. V případě potřeby přidejte podle chuti ještě několik lžic moučkového cukru.
6. Želatinu zahřívejte na nejnižší stupeň hořáku, dokud se nerozpustí a nakonec smíchejte 1 lžíci vzniklé směsi s rozpuštěnou želatinou – dobře promíchejte, poté vlijte do ostatních ingrediencí – míchejte, dokud se nespojí.
7. Tvarohovou směs nalijte na vychladlý sušenkový základ a uhlaďte.
8. Kávu a cukr zalijte horkou vodou, poté odstavte – nechejte vychladnout. Následně do ní namočte sušenky a položte je jednu vedle druhé mírně šikmo na tvarohovou směs.
9. Želatinu zalijte 3-4 lžícemi studené vody, poté odstavte, aby nabobtnala a zahřívejte na nejnižším stupni tak dlouho, dokud se nerozpustí.
10. Vychladlou smetanu vyšlehejte do zhoustnutí, nakonec přisypejte moučkový cukr a instantní kávu – míchejte, dokud se nespojí. Lžíci směsi přidejte k rozpuštěné želatině, a když se dobře spojí (bez hrudek) přidejte k celé směsi – ještě několik minut míchejte, pokud se objeví hrudky – znovu zahřejte na mírném ohni.
11. Krémovou směs rozetřete na povrch koláče, odstavte a nechejte vychladnout.
12. Na závěr koláč ozdobte nastrouhanou čokoládou.
Podávejte s láskou, velkou chutí a grácií.