Zařiďte si byt chytře, levně a šetrně k životnímu prostředí

Potřebujete si zařídit bydlení, ale z nějakého důvodu si nemůžete dovolit luxusní výbavu plnou designových kousků? Nevadí. Poradíme vám, jak si uspořádat byt vkusně, stylově, s ohledem na finance a životní prostředí.
White modern kitchen and dining room with vintage furnitures

Nebojte se secondhandů

V první řadě se nabízí nákup levného nábytku. Kdo z nás je ale tak bohatý, aby si kupoval levné věci s očekáváním, že vydrží? Proto navrhujeme jednodušší řešení v podobě bazarů. K nalezení zachovalého kusu nábytku vede velice jednoduchá cesta. Stačí otevřít webové stránky nebo sociální sítě a můžete se kochat nepřeberným množstvím nabídek. Nepatříte-li však k zastáncům internetového obchodování, vyrazte do kamenných bazarů. Poté už stačí jen šmirgl, trochu laku, nová barva a starou komodu rázem prostoupí druhá míza.

Minimalismus frčí

Zapomeňte na miliony poliček, na které jste zvyklí umísťovat nepotřebné lapače prachu. Heslo méně je více funguje i při zařizování bytu. Úložné prostory a odkládací plochy postačí jen na nejnutnější věci. Ušetříte tak nejen peníze, nýbrž i čas, který byste museli věnovat pravidelnému úklidu.

Stylová knihovna nebo skříň

Sháníte stylovou knihovnu za drobný peníz, ale žádná vám nepřijde dost dobrá? Vsaďte na jednoduchost a pořiďte si obyčejný regál. Vašim knihám se tak dostane příbytku, který snadno sladíte s dalším vybavením.

A pokud si lámete hlavu, jak vdechnout nový život starým vestavěným skříním či hledáte úložný  prostor do komory, poslouží vám opět regály. Těší se dlouhé životnosti a navíc se stále častěji vyrábí z recyklovatelných materiálů.

Palety pro všechno

Aby vám návštěva nevynesla spaní, neměli byste opomenout místo k sezení. Říkáte si, ale takový gauč stojí přece hodně peněz! Tak ho nekupujte. Místo něho použijte palety. Doplňte je vhodnou matrací a pohovka je na světě. Stejně tak si můžete z palet vyrobit jakýkoli další nábytek nebo třeba květináč na balkón. Představivosti se meze nekladou a ve virtuálním světě naleznete spoustu inspirace a návodů.

Recyklace, upcyklace, prostě točte, co se dá

Rádi byste nějakou pěknou vázu, která by ladila do vašeho interiéru? Otevřete lednici, snězte poslední zavařenou okurku, vymyjte sklenici a  s pomocí obyčejného provázku nebo stuhy máte hotovo. Vy získáte, co jste chtěli, a příroda vezme za vděk snížení odpadu.

Možností, jak si zřídit cenově dostupný, ale vkusný a útulný domov existuje nespočet. Stačí mít jen otevřené oči, jelikož inspirace se nachází všude. A za střídmější přístup ve výběru bytového inventáře vám kromě vaší peněženky bude vděčné i životní prostředí.