Příprava vánočního cukroví nemusí být složitá ani časově náročná. S tímto univerzálním receptem na základní těsto si můžete vykouzlit hned pět různých druhů cukroví, které oslní na svátečním stole. Tato variabilita je ideální pro všechny, kdo chtějí efektivně využít svůj čas a přesto mít rozmanitou nabídku.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Pokud hledáte nějakou další dobrotu, pak se inspirujte dalšími jedinečnými recepty na CUKROVÍ!
5 druhů cukroví připravené ze stejného těsta
Co budeme potřebovat:
Základní těsto:
- 1 kg hladké mouky
- 300 g kukuřičného škrobu
- 450 g cukru
- 4 balení vanilkového cukru
- 3 vejce
- 600 g másla
Jak budeme postupovat:
1) Základní těsto: Ve velké míse smíchejte sypké ingredience – mouku, škrob, cukr a vanilkový cukr. Přidejte změklé máslo a vejce a rukama zpracujte do hladkého těsta. Rozdělte těsto na pět stejných částí a každou zabalte do potravinové fólie. Uložte do lednice a nechte odpočívat přes noc.
Citronové sušenky
- Citronová kůra z jednoho citronu
- 150 g moučkového cukru
- 3 lžíce citronové šťávy
Skořicové sušenky
- 30 g cukru
- 2 balení vanilkového cukru
- 1 lžička skořice
Mandlové sušenky
- 100 g jemně sekaných mandlí
- 100 g oříškové polevy
- Hrubě sekané mandle dle potřeby
Vykrajované sušenky
- Mléčná čokoláda dle potřeby
Linecké s marmeládou
- 120 g malinové marmelády
- 1 lžíce moučkového cukru
Postup přípravy jednotlivých druhů cukroví:
Citronové sušenky: Do jedné části těsta zapracujte citronovou kůru a vyválejte na placku. Vykrájejte sušenky a upečte. Po upečení a vychladnutí namočte do citronové polevy a posypejte citronovou kůrou.
Skořicové sušenky: Další část těsta tvarujte na válečky a nakrájejte na kolečka. Po upečení obalte v směsi cukru, vanilkového cukru a skořice.
Mandlové sušenky: Do těsta přimíchejte sekané mandle, vytvořte kuličky, upečte a po vychladnutí namočte do polevy a posypte mandlemi.
Vykrajované sušenky: Z další části těsta vykrojte tvary a po upečení ozdobte rozpuštěnou čokoládou.
Linecké s marmeládou: Z poslední části těsta vykrojte tvary, polovinu s otvorem uprostřed. Po upečení slepte marmeládou a posypte moučkovým cukrem.
VIDEO RECEPT:
Závěr
Pět druhů cukroví z jednoho těsta představuje skvělý způsob, jak připravit rozmanité a chutné sváteční pochoutky bez zbytečného stresu a s minimem odpadu. Užijte si tvoření a ochutnávání s rodinou a přáteli!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.