Otevřete své smysly novému chuťovému zážitku s naší univerzální pikantní rajčatovou omáčkou, která dokonale doplní mnoho pokrmů.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Univerzální pikantní rajčatová omáčka
Co budeme potřebovat:
- 1 kg rajčat
- 4 velké papriky
- 3 červené pálivé papričky
- 2 hlávky česneku (120 g)
- 100-150 g křenu (podle vaší preference pro pálivost)
- 1 lžíce soli nebo více
- 2 lžíce jablečného octa
Tip: Křen namočte do studené vody na 2 hodiny před čištěním. Aby se česnek snadněji loupal, namočte ho do vody na 20-30 minut.
Jak budeme postupovat:
1. Když krájíte rajčata na kousky, lehce vytlačujte přebytečnou šťávu. Všechny zeleniny rozmačkejte masovým mlýnkem nebo nasekejte pomocí mixéru.
2. Rychle promíchejte ingredience a přidejte sůl a ocet, případně 1 lžíci cukru.
3. Omáčku promíchejte, zakryjte pokličkou a nechte ji stát 1 hodinu při pokojové teplotě.
4. Sterilizujte sklenice podle libovolné metody.
Tip: Zde je naše metoda: omyjte sklenice ve velmi horké vodě s kyselinou citronovou pomocí kartáče, poté nalijte zředěný alkohol s vodou (1:1) nebo vodku a protřepejte sklenice po dobu 20 sekund. Otočte sklenice dnem vzhůru.
5. Naplňte sklenice omáčkou a uzavřete je. Pokud chcete, na závěr do každé sklenice můžete nalít 1 lžíci oleje.
Tip: Pro zimní skladování je třeba omáčku povařit po dobu 15 minut a poté ji uskladnit v sklenicích. Takto ji lze uchovávat i při pokojové teplotě.
6. Z této dávky surovin jsme získali 2 sklenice o objemu 0,5 l a 1 sklenici o objemu 0,75 l.
Přejeme dobrou chuť vám i vašim blízkým!