Proč dát při úpravě záhonů na zahradě šanci kultivátoru?

Podzim je roční období, kdy je čas připravit záhony na novou sezónu, jestliže chceme, aby byla plodná. Příprava záhonů ručním nářadím je však namáhavá. Rytí, hnojení, odplevelení, prokypření… Dlouhé hodiny fyzické dřiny. S kultivátorem se všem těmto pracím elegantně vyhnete a vaše zahrada bude živá a zdravá.
Zdroj: shutterstock

Pokud se chcete spolehnout jen na své ruce, opatřete si rýč a vše důkladně zryjte, poté motyku, abyste políčko zbavili velkých hroud, a kovové hrábě, abyste vše důkladně prohrabali. Nakonec vás čeká ještě dlouhá práce s hnojivem. Spousta kroků, spousta ohýbání, spousta času. Všechnu tuto dřinu za vás udělá kultivátor, a to v jednom kroku.

Práce s kultivátorem

Kultivátor se pomocí rotujících radliček zahrabe do půdy, kterou následně rozmělní. Přisypte hnojivo (v případě jílovité půdy i písek) a máte vše hotové za pár chvil. Práce s kultivátorem je mnohem rychlejší a efektivnější než s běžným rýčem či rycími vidlemi. Kultivátor navíc neobstará pouze rytí, ale půdu rovněž prokypří a zbaví ji plevele. Do půdy se tak dostane více vláhy a živin. Celkový stav půdy bude daleko zdravější a úroda bohatší.

Zdroj: shutterstock

Kdy a jakou půdu kultivovat?

Kultivace půdy se provádí na jaře před setím a na podzim po orbě. Když budete kultivovat půdu pravidelně – , nebude časem orby již třeba. Půda by neměla být vlhká, ne zrovna po dešti. Správnou vlhkost půdy ověříme tak, že vezmeme hlínu do dlaně, zmáčkneme a vyčkáme, jestli se vysype zpět na zem. Pokud nám zůstane v ruce hrudka, je půda příliš vlhká.

Jaký typ kultivátoru vybrat?

Bude pro vás lepší elektrický, motorový nebo akumulátorový kultivátor? Při rozhodování zvažte velikost a typ plochy, kterou chcete se strojem, upravovat a také vaši kondici.

S motorovým kultivátorem toho uděláte mnoho, avšak bývá těžší a ne tak snadno ovladatelný. Je nejlepší volbou pro velké plochy. Elektrický kultivátor je vhodný na menší záhonky, u kterých máte v dosahu dostupnou elektrickou energii. Obecnou nevýhodou je všudypřítomný kabel, který se může při práci plést. Zvolit si můžete i akumulátorový kultivátor. Ten je rovněž vhodný spíše na úpravu menších ploch. Výhodou je, že za sebou nevláčíte žádný kabel, stačí mít nabitou baterii. Nevyžadují žádnou speciální údržbu. Velkou plochu s ním však budete obhospodařovat dlouho a nekomfortně.

Zdroj: Fieldmann