Poctivé dvojctihodné koláče s povidly a tvarohem

Pokud hledáte něco, co si oblíbí celá rodina a zároveň budete chtít zaujmout návštěvu, zkuste tyto lahodné dvojctihodné koláče. Plněné tvarohem a domácími povidly, jsou jedním z tradičních českých pekařských umění. Recept je jednoduchý a výsledek stojí za to!

Zdroj: Katerina Vonsakova

Ingredience:

  • 500g hladké mouky
  • 100g polohrubé mouky
  • 60g moučkového cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 kostka čerstvého droždí
  • 300ml vlažného mléka
  • 200ml oleje
  • 2 žloutky
  • 1 vejce na potření
  • Tvarohová náplň (2 tučné tvarohy v alobalu, moučkový cukr, citronová kůra, rum)
  • Sklenička povidel (domácí)
  • Drobenka

Postup:

1) Příprava kvásku: Ohřejte trochu mléka v hrnečku. Rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a hladkou mouku, rozmíchejte a nechte vzejít kvásek.

2) V míse smíchejte mouku, kvásek, žloutky, olej, sůl a zbylé vlažné mléko. Vymíchejte hladké nelepivé těsto a nechte kynout v teple.

3) Vykynuté těsto rozdělte na menší bochánky. Zakryjte igelitem a nechte odpočívat asi 10 minut.

4) Bochánky plňte tvarohovou náplní a formujte do tvaru koláčů. Ukládejte na plech s pečícím papírem spojem dolů a nechte kynout pod igelitem cca 30 minut.

5) Na střed koláče vytvořte důlek, potřete rozšlehaným vajíčkem a naplňte povidly. Okraje potřete vejcem a posypte drobenkou.

6) Pečte v předem vyhřáté troubě na 170°C asi 25 minut.

7) Hotové koláče zakápněte směsí rozpuštěného másla s rumem.


Připravte si neskutečně chutné karamelové větrníky

Závěr:

Dvojctihodné koláče jsou perfektní kombinací křehkého těsta, tvarohové náplně a domácích povidel. Jsou ideální k ranní kávě nebo jako sladká svačina. Užijte si chuť tradiční české kuchyně!