Pavlova – oblíbený dezert na mnoha způsobů

Pavlova je dezert, který nejen vypadá nádherně, ale také chutná božsky. Tento lehký a nadýchaný meringue koláč, pojmenovaný po proslulé ruské baletce Aně Pavlově, je skvělou volbou pro slavnostní příležitosti. Základní recept je vždy stejný a výsledek je vždy perfektní!

Zdroj: Weru Fridrichová

Ingredience:

  • 4 bílky
  • 200g cukru krupice
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce citronové šťávy

Náplň:

  • Smetana
  • Mascarpone
  • Jakékoliv ovoce (např. jahody, kiwi, maliny)

Postup:

1) Příprava: V misce šlehejte bílky, dokud nezačnou tuhnout. Postupně přidávejte cukr krupice a šlehejte asi 7 minut, dokud sníh není tuhý a lesklý.

2) Do tuhého sněhu opatrně vmíchejte kukuřičný škrob a citronovou šťávu.

3) Těsto naneste na plech vyložený pečicím papírem, buď ve formě jednoho velkého koláče nebo menších porcí.

4) Vložte do předehřáté trouby na 150°C a ihned snižte teplotu na 90-100°C. Pokud děláte menší pavlovy, sušte 1,5 hodiny; pokud děláte jednu velkou, sušte 2 hodiny.

5) Po uplynutí času vypněte troubu a nechte pavlovu vychladnout v zavřené troubě. Optimálně nechte vychladnout přes noc, ale pokud jste netrpěliví, můžete ji vyndat i po 3 hodinách.

6) Náplň: Před podáváním pavlovu potřete smetanou smíchanou s mascarpone a ozdobte ovoce dle vaší chuti.


Vyzkoušejte také – Nadýchané jogurtové koláčky s oblíbenou náplní

Závěr:

Pavlova je dokonalá volba pro oslavy, narozeniny nebo jakoukoliv speciální příležitost. Je to dezert, který vypadá impozantně, ale jeho příprava je jednoduchá. Doufám, že si tento můj oblíbený recept zamilujete stejně jako já!