ROZHOVOR: Když vám učaruje svět dekorací…

Rádi bychom Vám poděkovali, že se s námi i nadále dělíte o výsledky své tvorby. Proto jsme se rozhodli podpořit vaše tvůrčí úsilí i jinak než jen zveřejněním na Facebooku. Některé z Vás jsme požádali o krátký rozhovor, aby se i naši čtenáři mohli v tomto uměleckém směru trochu inspirovat.

V dnešním rozhovoru vám představíme Zlatu, kterou život zavál do světa dekorací. Věnuje se tomu již více než 14 let. V její tvorbě najdete květinové dekorace, věnce, bytové doplňky a v blízké budoucnosti možná i svatební dekorace. Tak si to nenechte ujít a pojďte se s námi dozvědět více.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR: Když vám učaruje svět dekorací
Zdroj: Zlata Košťálová

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představila.

Jmenuji se Zlata Košťálová. Pocházím z Českých Budějovic. Před pár lety jsme se s manželem přestěhovali do malé vesničky poblíž Kaplice.

Přestože mé původní povolání bylo lektorka počítačových kurzů nejprve v Českých Budějovicích a později v Českém Krumlově, už více jak 14 let se zabývám výrobou a prodejem květinových dekorací z umělých a látkových květin.

Jak vznikl nápad vyrábět dekorace?

Za to, že mě vítr pracovně zavál úplně jiným směrem, vděčím právě Krumlovu. Po práci jsem se často ráda chodívala projít městem a v centru jsem objevila krásný obchod s dekoracemi. Moc se mi líbil a postupem času jsem se stala stálou zákaznicí a ráda nakupovala různé kousky do našeho nového domova. Vždycky jsem tu obdivovala krásné bytové doplňky, dekorace a dárky. Okouzlil mě hlavně styl Provence a Vintage.

ROZHOVOR: Když vám učaruje svět dekorací
Zdroj: Zlata Košťálová

Rozhodla jsem se, že si v Č. Budějovicích otevřu podobný obchůdek a budu dělat radost nejen sobě, ale i ostatním. Kromě bytových doplňků a dárků jsem nabídku postupně rozšířila i o výrobu dekorací na stůl a zdobených věnců na dveře.

V té době mi můj starší syn k narozeninám zřídil e-shopové stránky a po zmíněném přestěhování zůstalo už jen u něj. Díky tomu, můžem své zaměstnání co by OSVČ vykonávat z domova.

Ze začátku prodeje přes internet jsem nabízela na svých stránkách stejné zboží jako v obchodě. I když je na stránkách ještě pár takových kousků, dnes se věnuji výhradně prodeji a výrobě dekorací.

Máte nějaké kurzy, nebo jste samouk?

Když se nyní podívám na fotky prvních dekorací a porovnám s těmi současnými, je rozdíl markantní. Původně jsem zvažovala absolvovat nějaký vzdělávací kurz, ale internet nabízí tolik možností se v tomto směru zdokonalovat, že k tomu nedošlo.

ROZHOVOR: Když vám učaruje svět dekorací
Zdroj: Zlata Košťálová

Z jakých materiálů nejčastěji vyrábíte?

Vyrábím pouze z umělých a látkových květin. Někdy je doplním i sušinou a sezonními přízdobami.

Jak dlouho trvá výroba jedné dekorace od nápadu po konečný výsledek?

V sezónách jaro, podzim, dušičky, a především před Vánocemi a Adventem, je práce velmi náročná. To hlavně proto, že jsem na vše sama – ať už jde o nákup zboží ve velkoskladech vzdálených přes 150 km, výrobu, provoz shopu, pořizování fotografií a jejich úpravu, komunikaci s dopravci, balení i odesílání zásilek.

To vše se skrývá za hotovým produktem, jehož samotná výroba trvá 30 – 90 minut podle velikosti a množství použitého materiálu.

ROZHOVOR: Když vám učaruje svět dekorací
Zdroj: Zlata Košťálová

Co všechno potřebujete k výrobě?

Mými pracovními nástroji jsou hlavně kvalitní kleštičky a tavná pistole. Samozřejmě, nesmí chybět trpělivost, nápady a hudba, která mě doprovází celou pracovní dobu.

Můžete nám popsat výrobní proces?

Každý můj pracovní den začíná představou o tom, jaké výrobky budu ten den tvořit. Připravím si potřebný materiál a pustím se do práce. U věnců zpravidla začínám rozmístěním zeleně, a pak doplňuji květiny, které se samozřejmě snažím barevně sladit.

U dekorací na stůl postupuji opačně. Nejprve do nádoby k aranžování umístím květiny, a pak teprve zeleň, popř. přízdoby.

ROZHOVOR: Když vám učaruje svět dekorací
Zdroj: Zlata Košťálová

Kde lze vaše výrobky zakoupit?

S mými výrobky se můžete setkat na již zmiňovaném e-shopu, FB skupině Sezónní dekorace od Zlaty, nebo FB stránkách Věnce od Zlaty.

Mé dekorace najdete také na některých veřejných i soukromých FB skupinách, které nabízí možnost prezentace dekorací a jejich prodej.

Máte do budoucna nějaké plány, například rozšířit svojí tvorbu?

Ráda bych se v budoucnu věnovala také výrobě svatebních dekorací a dekorací k výzdobě svatebních stolů. Snad se mi časem podaří nabídku rozšířit i v této oblasti a najde si také své zájemce.

ROZHOVOR: Když vám učaruje svět dekorací
Zdroj: Zlata Košťálová

Chtěla byste našim čtenářům říci ještě něco, co jsme nezmínili?

Na závěr bych velmi ráda poděkovala všem svým zákaznicím, ať těm, které se na můj shop stále vracejí, ale i těm novým a budoucím, které si na stránky najdou cestu. Bez nich bych nemohla ve své práci pokračovat a jít dál.

Děkuji za vaši podporu, krásné zprávy, které od vás velmi často dostávám a věřte, že to je to největší ocenění, které mi dělá radost a nabíjí energií. Svoji práci, která je i mým velkým koníčkem dělám s láskou, ze srdce ráda a pro vás s úctou.

ROZHOVOR: Když vám učaruje svět dekorací
Zdroj: Zlata Košťálová

 

ROZHOVOR: Když vám učaruje svět dekorací
Zdroj: Zlata Košťálová