Plněná uzená roláda s bramborovou kaší

Pokud hledáte lahodný a bohatý pokrm, který bude zářit na stolu při slavnostním obědu či večeři, plněná uzená roláda je tou správnou volbou. Inspirace tradičními českými chutěmi, kombinovaná s trochou moderního twistu, tato roláda je skvělým způsobem, jak oslovit chuťové pohárky vašich hostů.

Plněná uzená roláda s bramborovou kaší
Zdroj: Vaření je zábava

Co budeme potřebovat:

Náplň do rolády:

  • 400 g vepřového boku
  • Sádlo
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • Sůl
  • 2 lžičky sušené petrželové natě
  • 2 lžičky čubrice zelené
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 2 lžičky kurkumy

Maso na roládu:

  • 1,3 kg kotlety
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1 lžička sušené hořčice
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 3 lžičky Adamových žeber
  • 1 lžička sušené cibule
  • Sůl
  • Pepř
  • Francouzská hořčice
  • 120 g anglické slaniny
  • 100 g čedaru
  • 3 Javořické párky

Omáčka:

  • Sádlo
  • 1 cibule
  • Sůl
  • Pepř
  • 1 stroužek česneku
  • Rozmarýn
  • 1 panák Brandy
  • 2 dl vepřového vývaru
  • 1 dl demi glace
  • Máslo

Jak budeme postupovat:

1. Do hrnce nasypte nahrubo nakrájenou cibuli – nechejte ji zezlátnout.

2. Náplň do rolády: Vepřový bok nahrubo nakrájejte a pomelte na jemné šajbě do mísy. Dochuťte solí, černým mletým pepřem, sušenou petrželkou, zelenou čubricí, mletým kmínem, kurkumou a přisypejte restovanou cibulí – rukou promíchejte.

3. Vyklepanou kotletu z jedné strany posypejte solí, černým mletým pepřem a s připraveným smíchaným kořením (můžete také posypat z obou stran) – promasírujte, aby se koření dobře vstřebalo – opět přikryjte fólií.

4. Na čistou stranu rozetřete francouzskou hořčicí, na ní položte plátky anglické slaniny, poté plátkový sýr čedar a nakonec položte 3 párky s mezerami mezi sebou. Srolujte do velké rolády a upevněte provázkem, aby se nerozpadla.

5. Zabalte do folie a nechejte přes noc odležet, uďte ji 10 hodin na 80 °C.

6. Do hrnce se sádlem vsypejte nadrobno nakrájenou cibuli, dochuťte solí, černým mletým pepřem, pak přidejte česnek nakrájený na drobno, větvičku rozmarýnu, poté přilijte brandy, zalijte vepřovým vývarem – vařte na mírném ohni a po uvaření omáčku přeceďte přes síto.

7. Čistou šťávu přelijte do hrnce a dolijte demi glace – promíchejte a vařte na mírném ohni, kde nechejte omáčku zredukovat – vypněte oheň a vmíchejte máslo – promíchejte.

8. Uzenou roládu zbavte provázků a podávejte ji s připravenou bramborovou kaší a hlavně s láskou a velkou chutí.

Přátelé přejeme Vám dobrou chuť!


PROHLÉDNĚTE SI PODROBNÝ VIDEO NÁVOD:

Vyzkoušejte také:

Vepřové kapsy plněné sušenými houbami a šťouchané brambory s cibulkou a pažitkou

Selské brambory pro zaneprázdněné – oběd hotový za pár minut

Rýžové nudle s kuřecím masem a zeleninou


Ať už tuto nádhernou roládu připravujete pro rodinu, přátele nebo jen pro speciální příležitost, jistě oceníte bohatost chutí a komplexnost ingrediencí, které dělají tento recept výjimečným. Doporučujeme podávat s bohatou omáčkou a samozřejmě s hladkou bramborovou kaší. Dobrou chuť!