Pokud hledáte lahodný a bohatý pokrm, který bude zářit na stolu při slavnostním obědu či večeři, plněná uzená roláda je tou správnou volbou. Inspirace tradičními českými chutěmi, kombinovaná s trochou moderního twistu, tato roláda je skvělým způsobem, jak oslovit chuťové pohárky vašich hostů.
Co budeme potřebovat:
Náplň do rolády:
- 400 g vepřového boku
- Sádlo
- 1 cibule
- 5 stroužků česneku
- Sůl
- 2 lžičky sušené petrželové natě
- 2 lžičky čubrice zelené
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 2 lžičky kurkumy
Maso na roládu:
- 1,3 kg kotlety
- 2 lžičky sušeného česneku
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžička sušené hořčice
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 3 lžičky Adamových žeber
- 1 lžička sušené cibule
- Sůl
- Pepř
- Francouzská hořčice
- 120 g anglické slaniny
- 100 g čedaru
- 3 Javořické párky
Omáčka:
- Sádlo
- 1 cibule
- Sůl
- Pepř
- 1 stroužek česneku
- Rozmarýn
- 1 panák Brandy
- 2 dl vepřového vývaru
- 1 dl demi glace
- Máslo
Jak budeme postupovat:
1. Do hrnce nasypte nahrubo nakrájenou cibuli – nechejte ji zezlátnout.
2. Náplň do rolády: Vepřový bok nahrubo nakrájejte a pomelte na jemné šajbě do mísy. Dochuťte solí, černým mletým pepřem, sušenou petrželkou, zelenou čubricí, mletým kmínem, kurkumou a přisypejte restovanou cibulí – rukou promíchejte.
3. Vyklepanou kotletu z jedné strany posypejte solí, černým mletým pepřem a s připraveným smíchaným kořením (můžete také posypat z obou stran) – promasírujte, aby se koření dobře vstřebalo – opět přikryjte fólií.
4. Na čistou stranu rozetřete francouzskou hořčicí, na ní položte plátky anglické slaniny, poté plátkový sýr čedar a nakonec položte 3 párky s mezerami mezi sebou. Srolujte do velké rolády a upevněte provázkem, aby se nerozpadla.
5. Zabalte do folie a nechejte přes noc odležet, uďte ji 10 hodin na 80 °C.
6. Do hrnce se sádlem vsypejte nadrobno nakrájenou cibuli, dochuťte solí, černým mletým pepřem, pak přidejte česnek nakrájený na drobno, větvičku rozmarýnu, poté přilijte brandy, zalijte vepřovým vývarem – vařte na mírném ohni a po uvaření omáčku přeceďte přes síto.
7. Čistou šťávu přelijte do hrnce a dolijte demi glace – promíchejte a vařte na mírném ohni, kde nechejte omáčku zredukovat – vypněte oheň a vmíchejte máslo – promíchejte.
8. Uzenou roládu zbavte provázků a podávejte ji s připravenou bramborovou kaší a hlavně s láskou a velkou chutí.
Přátelé přejeme Vám dobrou chuť!
PROHLÉDNĚTE SI PODROBNÝ VIDEO NÁVOD:
Vyzkoušejte také:
Vepřové kapsy plněné sušenými houbami a šťouchané brambory s cibulkou a pažitkou
Selské brambory pro zaneprázdněné – oběd hotový za pár minut
Rýžové nudle s kuřecím masem a zeleninou
Ať už tuto nádhernou roládu připravujete pro rodinu, přátele nebo jen pro speciální příležitost, jistě oceníte bohatost chutí a komplexnost ingrediencí, které dělají tento recept výjimečným. Doporučujeme podávat s bohatou omáčkou a samozřejmě s hladkou bramborovou kaší. Dobrou chuť!