Vepřové kapsy plněné sušenými houbami a šťouchané brambory s cibulkou a pažitkou

Když přicházejí chladnější dny, je nic lepšího než hřejivá a sycící domácí jídla. Vepřové maso je oblíbené v mnoha kuchyních, ale co když si můžeme toto maso obohatit o výraznou chuť sušených hub a několik dalších ingrediencí, které dodají jídlu tu pravou hloubku chuti? Představuji vám recept na vepřové kapsy plněné sušenými houbami, který přináší komplexní chuťový zážitek v jednom soustu. A co by to bylo za hlavní chod bez doprovodu šťouchaných brambor s cibulkou a pažitkou?

Zdroj: Romana Važanská

Suroviny:

Pro vepřové kapsy:

  • 4 plátky vepřové pečeně
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Olej pro smažení
  • Vývar nebo voda pro podlití

Náplň:

  • Kousek špeku
  • 1 cibule
  • 2 hrsti sušených hub
  • Trochu baby špenátu
  • 1 lžíce nasekané sterilované kapie
  • Sůl a pepř dle chuti
  • 1 lžička hladké mouky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička studeného másla

Postup:

1) Příprava náplně: Špek nakrájíme nadrobno a rozskvaříme na pánvi. Přidáme nasekanou cibuli a orestujeme do světle hnědé barvy. Houby propláchneme (nemusíme je předem namáčet) a přidáme k cibuli. Ochutíme solí a pepřem, přilijeme trochu vody a povaříme do měkka. Po vyvaření vody odstavíme směs z ohně a vmícháme lístky špenátu a nasekanou kapii.

2) Příprava masa: Plátky vepřového masa naklepeme, osolíme a opepříme. Na každý plátek položíme houbovou směs a maso přehneme do kapsy. Sepneme jehlami a v masových kapsách zprudka opečeme z obou stran na oleji. Následně podlijeme vývarem nebo vodou a necháme dusit do měkka. Když je maso měkké, vyjmeme ho a přikryjeme.

3) Omáčka: Zbylou šťávu na pánvi vysmahneme, zaprášíme moukou a přidáme rozetřený česnek s troškou soli. Podlijeme vodou nebo vývarem, promícháme, povaříme a odstavíme. Nakonec do omáčky vmícháme kousek studeného másla pro hedvábnou konzistenci.

https://primainspirace.cz/2023/10/26/bochanky-z-kurecich-prsou/

Toto jídlo je ideální pro nedělní oběd či večer se rodinou či přáteli. Vepřové kapsy plněné sušenými houbami přinášejí bohatou a komplexní chuť, která potěší i ty nejnáročnější gurmány. Přeji vám dobrou chuť a útulné chvíle strávené u stolu s vašimi blízkými.