Tento lahodný koláč v sobě kombinuje chutné vrstvy korpusu, krému a sněhu, který je zakončený čokoládovými hoblinkami. Perfektní volba pro každou příležitost!
Suroviny:
Korpus:
- 5 vajec
- 160 g krystalového cukru
- 50 ml vody
- 50 ml slunečnicového oleje
- 160 g hladké mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 30 g kakaa
Krém:
- 600 ml mléka
- 80 g krystalového cukru
- 6 žloutků (120 g)
- 40 g Zlatého klasu
- 40 g hladké mouky
- 250 g másla
- 80 g moučkového cukru
Sníh:
- 6 bílků (180 g)
- 200 g krystalového cukru
Ozdoba:
- 100 g hořké čokolády (74% kakaa)
Postup:
1) Korpus: Vejce vyšleháte s cukrem do husté světlé pěny. Opatrně přilijte vodu, olej a zašleháte. Prosejte ostatní suroviny a ručně je jemně zapracujte do směsi. Rovnoměrně nalijte těsto do formy vystlané pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 20–30 minut.
2) Krém: Mléko s polovinou cukru vařte v hrnci. Zbylý cukr smíchejte se žloutky, Zlatým klasem a moukou. Tip: Pro snazší míchání můžete přidat trochu teplého mléka. Do této vaječné směsi přilijte část horkého mléka, promíchejte, pak vše vlijte zpět do hrnce se zbytkem mléka a vařte, dokud nezískáte hustý pudink. Přelijte pudink do misky, zakryjte fólií a nechte vychladnout. Máslo smíchejte s moučkovým cukrem a postupně přidávejte ztuhlý pudink. Vychladlý korpus vložte zpět do formy, potřete krémem a chladte.
3) Sníh: Bílky s cukrem šleháte ve vodní lázni do doby, než se cukr zcela rozpustí. Následně je dále šleháte v mixéru, dokud nevychladnou a nezískáte pevný sníh. Sníh rovnoměrně nanesete na krém a nechte tuhnout v chladničce.
4) Servírování: Koláč nakrájíte nožem namočeným v horké vodě a posypete hoblinkami nastrouhané čokolády.
https://primainspirace.cz/2023/10/26/domaci-orechove-laskonky-s-parizskym-kremem/
Ať se vám tento skvělý koláč podaří a chutná!