Dopřejte si hrnek horkého čaje nebo oblíbené kávy, pohodu s rodinou a uspokojte mlsné jazýčky. Tento recept na půlměsíc – tradiční vánoční cukroví je tím pravým. Chutná pochoutka, na kterou budete potřebovat jen pár surovin.
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 200 g nasekaného margarínu nebo másla – pokojové teploty
- 350 g hladké mouky
- 1 vejce
- 2 žloutky
- 150 g cukru
- 2 vanilkové cukry
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 2 lžíce rumu
Ostatní:
- 2 vaječné bílky
- 200 g mletých vlašských ořechů
Pro zdobení:
- 50 g nasekaného margarínu nebo másla
- 100 g nasekané čokolády
Jak budeme postupovat:
1. Do mísy dejte margarín nebo máslo pokojové teploty, mouku, vejce, žloutky, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru a rum.
2. Promíchejte a cesto vypracujte ručně.
3. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte ho na hodinu do chladničky ztuhnout.
4. Po jedné hodině těsto vyjměte z chladničky, sundejte fólii a z těsta vytvarujte malé kuličky.
5. Položte je na tác, namočte je do bílků a pak je obalte v nasekaných vlašských ořeších.
6. Každou kuličku položte na plech vymazaný pečicím papírem.
7. Pečte v předehřáté troubě 20-25 minut při 180 °C.
8. Do jiné mísy dejte čokoládu, margarín nebo máslo. Rozpusťte je v mikrovlnné troubě nebo je vařte na mírném ohni.
9. Nechte vychladnout a můžete zdobit.
10. Čokoládu vložte mezi 2 sušenky a spojte, to proveďte s každou sušenkou.
11. Sušenky můžete skladovat v plechové dóze.
12. Vydrží Vám dlouho.
13. Podávejte je s láskou.