Šťavnatý vanilkový koláč s jablky

Tento šťavnatý koláč s voňavým vanilkovým pudinkem a sladko-kyselými jablky je ideální sladkost pro odpolední čaj či kávu. Jeho příprava je jednoduchá a díky kombinaci vanilky a jablek vám zpříjemní chvíle s rodinou či přáteli.

Zdroj: Jana Bednářová

Ingredience:

Těsto:

  • 4 vejce
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 3/4 hrnku oleje
  • 3/4 hrnku mléka
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva

Náplň 1:

  • 1 l mléka
  • 3 sáčky vanilkového pudinku
  • 5 lžic cukru krupice

Náplň 2:

  • 1 kg nastrouhaných jablek
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr

Postup:

1) Příprava těsta: Vyšlehejte celá vajíčka s cukrem krupice a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně přidávejte olej, mléko a polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva.

2) Vlijte polovinu těsta na plech vyložený pečícím papírem a předpečte v předehřáté troubě na 180°C asi 10 minut.

3) Příprava vanilkového pudinku: Uvařte pudink dle návodu na obalu s mlékem a cukrem krupice.

4) Příprava jablečné náplně: Jablka nastrouhejte, smíchejte s cukrem krupice a vanilkovým cukrem. Poduste na mírném ohni, dokud nezměknou.

5) Na předpečené těsto opatrně nalijte vanilkový pudink. Na pudink nanesete podušená jablka.

6) Zalijte druhou polovinou těsta a pečte dalších 20 minut.

7) Po upečení koláč posypte moučkovým cukrem.

Čtěte také:

Tip:

Pokud máte větší plech (např. 42 x 30 cm), doporučuji udělat dvojnásobnou dávku těsta i náplně pro bohatší a vyšší koláč.

Dobrou chuť!