Tento šťavnatý koláč s voňavým vanilkovým pudinkem a sladko-kyselými jablky je ideální sladkost pro odpolední čaj či kávu. Jeho příprava je jednoduchá a díky kombinaci vanilky a jablek vám zpříjemní chvíle s rodinou či přáteli.
Ingredience:
Těsto:
- 4 vejce
- 3/4 hrnku cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 3/4 hrnku oleje
- 3/4 hrnku mléka
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
Náplň 1:
- 1 l mléka
- 3 sáčky vanilkového pudinku
- 5 lžic cukru krupice
Náplň 2:
- 1 kg nastrouhaných jablek
- 4 lžíce cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
Postup:
1) Příprava těsta: Vyšlehejte celá vajíčka s cukrem krupice a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně přidávejte olej, mléko a polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva.
2) Vlijte polovinu těsta na plech vyložený pečícím papírem a předpečte v předehřáté troubě na 180°C asi 10 minut.
3) Příprava vanilkového pudinku: Uvařte pudink dle návodu na obalu s mlékem a cukrem krupice.
4) Příprava jablečné náplně: Jablka nastrouhejte, smíchejte s cukrem krupice a vanilkovým cukrem. Poduste na mírném ohni, dokud nezměknou.
5) Na předpečené těsto opatrně nalijte vanilkový pudink. Na pudink nanesete podušená jablka.
6) Zalijte druhou polovinou těsta a pečte dalších 20 minut.
7) Po upečení koláč posypte moučkovým cukrem.
Čtěte také:
- Jablečné placičky v deseti minutách: Připravené z jednoho jablka!
- Úžasné jablečné rohlíky jako od babičky
Tip:
Pokud máte větší plech (např. 42 x 30 cm), doporučuji udělat dvojnásobnou dávku těsta i náplně pro bohatší a vyšší koláč.
Dobrou chuť!