Jak uklidit a uspořádat ložnici pro lepší spánek

Sejde z očí, sejde z mysli, že? No, pokud jde o nepořádek, odpověď zní… vlastně ne. V roce 2021 výzkum publikovaný v časopisu Eviromentální Psychologie zjistil, že jakmile si myslíte, že je váš prostor špinavý nebo stresující, může představa nepořádku ovlivnit to, jak se chováte ve svém domě, včetně toho, jak vaříte, udržujete čistotu a spíte.
Zdroj: Freepik.com

Uklidnění může mít hmatatelné výsledky – stejný výzkum z roku 2021 uvedený výše uvádí , že se lidé po důkladném úklidu cítí povzneseni, svěží a šťastnější – ale skutečným trikem je zajistit, aby váš prostor odrážel váš styl a byl snadno udržovatelný. Jenže jak na to, když je ložnice možná jediným prostorem, do kterého nacpete všechno, od vysavače až po vánoční stromek?

Jak uklidit ložnici

Začněte tím, že získáte lepší výhled. Namísto toho, abyste se zahltili tím, že se v přeplněném prostoru pustíte rovnou do práce, zkuste vyfotografovat svou ložnici a vytvořit z obrázku plán. To vám dá jasný pohled na to, co vyhodit a přepracovat.

Identifikujte, co tam nepatří. Ve vaší ložnici může být spousta nesprávně umístěných předmětů – dětské hračky, kancelářské papíry, nádobí. Když se budete pohybovat místností, použijte koš na prádlo k odstranění těchto věcí a až s tím budete hotovi, najděte jim jiné místo.

Odstraňte všechny magnety na nepořádek. Židle a křesla se mohou stát úložištěm pro hromady oblečení. Židle v ložnici jsou magnety na nepořádek, typicky jednou nošené, ale ne opravdu špinavé oblečení. Odstraňte všechna místa, na která odkládáte oblečení a vyplňte prázdnotu velkou rostlinou, která má uklidňující a očistný účinek na vaši náladu.

Ukliďte drobnosti. Šperky, rtěnka a další drobnosti mohou způsobit, že povrchy vypadají přeplněné. Dejte podobné věci do krásných podnosů, misek nebo malých krabic na komodě, truhle a nočním stolku.

je toho najednou moc? Tak pak zkuste pětiminutovou rychlovku:

  • Na noční stolek dejte jen to, co je nezbytné před spaním: vodu, sklenici, knihu a budík.
  • Odhoďte špinavé oblečení do koše.
  • Vyhoďte obaly, staré účtenky a prošlé léky a make-up.
  • Zbavte se prázdných láhví na vodu a starých časopisů.
  • Odstraňte dekorace, umění nebo fotografie, které nejsou relaxační.

Jak vyčistit ložnici

Prašné prostředí souvisí s únavou a poruchami spánku, které snižují vaši produktivitu. To ve své ložnici nechcete, proto je užitečné znát tipy, jak svou ložnici udržet čistou a bez prachu.

Umyjte a chraňte svou postel. 

  • Ideálně jednou týdně měňte povlečení.
  • Používejte na matraci, přikrývku a polštáře potahy proti alergii, abyste zabránili proklouznutí roztočů – mikroskopických škůdců, kteří spouštějí alergické reakce.
  • Vyměňte každý rok levné polyesterových polštáře a každých 18 až 36 měsíců polštáře z paměťové pěny.
  • Životnost matrace se pohybuje od 8 do 10 let v závislosti na tom, jak se o ni staráte. Dvakrát ročně byste měli matraci otočit.

Vše vysajte a setřete. Vysajte závěsy, parapety, stěny, větrací otvory klimatizace a podlahy, včetně pod postelí a ve skříni. Pomocí vlhkého hadříku otřete všechny povrchy, nábytek a rámy. Otřete podlahové lišty antibakteriálními ubrousky nebo mýdlovým hadříkem. Dezinfikujte kliky a spínače světel.

Udržujte dobrou kvalitu vzduchu. Výzkumy zjistily souvislost mezi dlouhodobým znečištěním ovzduší a spánkovou apnoe. Udržujte v místnosti cirkulaci vzduchu, pravidelně měňte AC filtr a zvažte pořízení čističky vzduchu do ložnice.

Vyčištění ložnice je už běh na delší trať a také vyžaduje už nějakou investici, ale odměnou vám bude klidný a hluboký spánek a svěží rána.

Sponzorovaný článek