Ořechové řezy: Výtečný dezert k víkendovému posezení u kávy

Jedním z nejlepších momentů víkendu je určitě klidné posezení s rodinou či přáteli u šálku lahodné kávy. A co by k tomu lépe pasovalo než něco sladkého? Představujeme vám recept na ořechové řezy, které jsou ideální kombinací chutí a textur, perfektně doplňující horký nápoj.

Zdroj: Věra Noháčová

Ingredience:

Těsto:

  • 4 vejce
  • 20 dkg cukru krupice
  • 10 lžic horké vody
  • 20 dkg hrubé mouky
  • 10 dkg mletých ořechů
  • 1/2 prášku do pečiva

Krém:

  • 1/4 litru mléka
  • 5 dkg hladké mouky
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 3/4 másla
  • Trocha rumu

Postup:

1) Těsto: Žloutky spolu s cukrem a horkou vodou důkladně ušlehejte do pěny. Poté vmíchejte předem ušlehaný sníh z bílků, mouku, mleté ořechy a prášek do pečiva. Vše smíchejte dohromady a rozetřete na vyšším, vymazaném plechu.

2) Pečte v předehřáté troubě, dokud nezíská těsto zlatavou barvu a není propečené. Po upečení nechte vychladnout.

3) Krém: Mléko a mouku smíchejte a uvařte na hustou kaši. Po vychladnutí kaše vmíchejte moučkový cukr, máslo a trochu rumu a vše důkladně promíchejte.

4) Krém rovnoměrně rozetřete na vychladlý korpus a posypte nasekanými ořechy.

5) Koláč nechte ztuhnout v lednici.

Domácí koblížky s marmeládou, které jsou mnohem lepší než ty kupované

Závěrem:

Ořechové řezy jsou skvělým doplňkem k vašemu víkendovému posezení u kávy. Tento koláč kombinuje jemnost těsta s bohatstvím ořechového krému. Určitě potěší všechny milovníky ořechů a tradičních dezertů. Dobrou chuť!