Jedním z nejlepších momentů víkendu je určitě klidné posezení s rodinou či přáteli u šálku lahodné kávy. A co by k tomu lépe pasovalo než něco sladkého? Představujeme vám recept na ořechové řezy, které jsou ideální kombinací chutí a textur, perfektně doplňující horký nápoj.
Ingredience:
Těsto:
- 4 vejce
- 20 dkg cukru krupice
- 10 lžic horké vody
- 20 dkg hrubé mouky
- 10 dkg mletých ořechů
- 1/2 prášku do pečiva
Krém:
- 1/4 litru mléka
- 5 dkg hladké mouky
- 20 dkg moučkového cukru
- 3/4 másla
- Trocha rumu
Postup:
1) Těsto: Žloutky spolu s cukrem a horkou vodou důkladně ušlehejte do pěny. Poté vmíchejte předem ušlehaný sníh z bílků, mouku, mleté ořechy a prášek do pečiva. Vše smíchejte dohromady a rozetřete na vyšším, vymazaném plechu.
2) Pečte v předehřáté troubě, dokud nezíská těsto zlatavou barvu a není propečené. Po upečení nechte vychladnout.
3) Krém: Mléko a mouku smíchejte a uvařte na hustou kaši. Po vychladnutí kaše vmíchejte moučkový cukr, máslo a trochu rumu a vše důkladně promíchejte.
4) Krém rovnoměrně rozetřete na vychladlý korpus a posypte nasekanými ořechy.
5) Koláč nechte ztuhnout v lednici.
Domácí koblížky s marmeládou, které jsou mnohem lepší než ty kupované
Závěrem:
Ořechové řezy jsou skvělým doplňkem k vašemu víkendovému posezení u kávy. Tento koláč kombinuje jemnost těsta s bohatstvím ořechového krému. Určitě potěší všechny milovníky ořechů a tradičních dezertů. Dobrou chuť!